ZWART-WIT – Als ik mijn posts schrijf, podcasts opneem of mensen coach ga ik daar vaak zwart-wit in. De reden hiervan is eigenlijk vrij duidelijk door de afbeelding bij deze post. Het maakt alles namelijk duidelijker en helder. Als ik alles grijs zou vertellen of doen zou ik alles moeten nuanceren en dat werk slecht. Dat doen Merel Lamboo en ik wel in Dwarsliggers de Podcast 😉

Zwart-wit en verslaafd aan alcohol

Zo werkt het ook zeer goed met verandering. Laat ik een simpel voorbeeld pakken. Stel je bent verslaafd aan alcohol (ja dit is een extreem zwart-wit voorbeeld, maar dat helpt dus). Stel je bent verslaafd aan alcohol en daar wil je vanaf komen. Dan werkt het helemaal niet om te zeggen dat eentje in het weekend wel kan. Of eentje per dag. Dat gaat altijd mis. Want als je dan een slechtere dag hebt worden het er twee en voor je het weet ben je weer terug bij af. Bovendien kun je je afvragen wat eentje dan is. Een krat? Een vaas? Een fles? Je snapt wat ik bedoel.

Als je daarentegen zegt dat je nooit meer van je leven alcohol zal drinken is er GEEN ruimte voor grijs gebied. Natuurlijk brengen dit soort beslissingen veel angst met zich mee. Want nooit meer iets doen is wel een hele grote keuze. Maar juist op deze manier een keuze maken zorgt voor verandering. Het wil niet eens zeggen dat als je het zo doet dat je nooit meer alcohol drinkt. Maar als je de keuze maakt om nooit meer te drinken en daarmee aan de slag gaat weet ik ZEKER dat je het veel beter volhoudt dan wanneer je zegt dat eentje mag, of het op een feestje mag, of dat het op vrijdag mag.

Kies NU één ding

Wil je echt een transformatie ondergaan en een ander mens worden, kies dan nu eens één ding uit waarvoor je bang bent om te zeggen dat je gaat veranderen. Bijvoorbeeld nooit meer suiker eten, nooit meer alcohol drinken, of juist wel voor een groep spreken, of ELKE dag minimaal tien minuten bewegen. Geloof me, wanneer je dit doet gebeurt er iets magisch. Je WORDT hierdoor een ander persoon omdat er ook veel andere dingen in je leven zullen veranderen. Maar je MOET kiezen, ZWART-WIT. Anders kan je het net zo goed niet doen. Deel je jouw verandering met ons?