Zelfsabotage is nuttig. Het maakt je namelijk erg daadkrachtig, alleen vaak wel de verkeerde kant op 😉 Paul, je bent weer moeilijke dingen aan het zeggen… Leg uit! Nou bijvoorbeeld toen ik me schaamde voor mijn lijf durfde ik niet naar de sportschool, dus durfde ik daar keihard nee tegen te zeggen. Geen gezonde keuze, maar wel een super krachtige keuze. Oké, maar wat heb ik daaraan?

Wat is zelfsabotage?

Sabotage komt van het Franse woord Sabot, wat klomp betekent. Het woord sabotage is ontstaan doordat productiemedewerkers hun, met staal ingelegde, klompen in de productie machines gooiden om zo een staking af te dwingen. Ze saboteerden hun middelen zodat ze konden staken voor betere voorwaarden. Moet je je eens voorstellen wat er met je gebeurt als jij jouw eigen middelen saboteert met een stalen klomp? Gooi maar eens een stalen neus tegen je hoofd – niet echt doen natuurlijk – en kijk of jij je werk of andere dingen nog kunt doen?

Super handig dus om aan zelfsabotage te doen als je iets in je leven niet meer wilt. Ik kan me nog herinneren dat ik een tube tandpasta naar binnen werkte om niet naar school te hoeven, anders had ik een spreekbeurt moeten geven.

Onbewuste zelfsabotage

Maar wat nou als je jezelf onbewust saboteert? Wat nou als je ooit iets hebt meegemaakt waardoor je een bepaald gedrag hebt ontwikkeld om iets niet te hoeven doen wat je erg vond. Waardoor je dus daadkrachtig genoeg was om nee te zeggen? Zoals dat ik schaamte voor mijn lijf heb ontwikkeld om nee te durven zeggen tegen de sportschool, of tegen zwemmen. Super handig, want ik werd heel goed in excuses vinden.

Sterker nog, ik bedenk me nu dat ik mezelf nog steeds saboteer. Dringt echt NU pas tot me door. Ik vind zwemmen nog steeds niet leuk, want warmte en dan krijg ik uitslag. En als je uitslag hebt wordt het afgeraden om te gaan zwemmen omdat je huid daar droog van wordt en dat is nog slechter voor uitslag. Flinke cirkel waar mijn lijf zich in gesaboteerd heeft. Shit! Nou ja, lijf… Waarschijnlijk mijn geest dus.

Wat heb jij hier precies aan?

Kijk eens naar de dingen waar jij onzeker over bent. Kijk eens naar de dingen die je zou willen leren of verbeteren in je leven. Zoek dan voor jezelf eens uit wat het je oplevert dat die dingen je in de weg zitten. Dus schaam je je ergens voor? Ben je ergens onzeker over? Durf je iets niet te doen? Welke dingen vermijd je? Oftewel waarin saboteer je jezelf?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief,
er komt snel een leuke gratis training aan!

Welke keuzes durf je daardoor te maken? Werd je bijvoorbeeld vroeger gepest en saboteer je jezelf nu waardoor je niet in het middelpunt van belangstelling hoeft te staan? Saboteer je jezelf door teveel te eten en te snoepen waardoor je je niet comfortabel in je lijf voelt waardoor je nu van jezelf niet hoeft te daten? Ga dit voor jezelf eens na op de punten die je in je leven wil aanpakken en bedenk je dan wat je daardoor durft te vermijden…

Verandering

Alleen dit besef al kan je leven veranderen, omdat je nu begrijpt waarom je bepaalde dingen doet of juist niet doet. De echte verandering vind plaats op het moment dat je beseft dat deze dingen er eigenlijk helemaal niet meer toe (hoeven te) doen. Die sabotage had vroeger veel nut omdat je je daardoor veilig kon voelen. Maar nu is het waarschijnlijk super onhandig dat je je ergens voor schaamt of iets niet durft.

Waarin saboteer jij jezelf? Hoe heeft je dat ooit geholpen? Ben benieuwd! Mocht je er niet aan uitkomen mail me dan gerust, dan denk ik met je mee!

Een paar voorbeelden van wat zelfsabotage kan zijn

  • Alcohol drinken
  • Drugs gebruiken
  • Roken
  • Teveel of te weinig eten
  • Ongezond eten
  • Angsten of fobieën hebben
  • Schaamte
  • Geweld gebruiken
  • Geen of juiste teveel emoties tonen