WIE OF WAT? – Gekke vraag misschien, maar het antwoord helpt je om jezelf beter te leren kennen en zelfs blij te kunnen zijn om wie of wat je bent.

Deze vraag stelt Tony Robbins altijd, maar er gaat een vraag aan vooraf. Naar wiens liefde verlang(de) jij het meest, naar die van je vader of van je moeder? Even snel antwoorden, niet te lang over nadenken. Daarna kun je de vraag stellen wie of wat je voor die ouder moest zijn.

In mijn geval ben ik opgegroeid door een moeder* die alcoholist en onstabiel was. Wat ik voor haar moest zijn was dus zichtbaar, maar niet in de weg lopen. Was ik onzichtbaar of liep ik in de weg dan was er ruzie. En als kind voelde dat als het meest onveilige wat er voor me was aangezien ik alleen met haar woonde. Dus ik deed er toen alles aan om niet in haar weg te lopen, maar wel aanwezig te zijn.

Verstoppertje spelen

Ik werd dus een PRO in verstoppertje spelen Maar waar ik vooral ook erg goed in werd was het lezen van haar. Ik kon feilloos aanvoelen wat haar stemming was en wat er speelde. Want hoe beter ik dat kon inschatten, hoe beter ik in staat was om haar niet boos te maken. Dat zorgt ervoor dat ik mijn werk zo goed kan doen als coach. Ik lees mensen als de beste omdat dat mijn overlevingsstrategie was toen ik acht jaar was.

Het leert me ook waarom ik zo lang mijn best heb gedaan om maar gezien te worden door andere mensen. Ik mocht nooit gezien worden in mijn jeugd, want dat betekende ruzie. Dus gezien worden werd voor mij iets angstaanjagends.

Voor kinderen zijn veel dingen heftig

Misschien heb jij ook heftige dingen meegemaakt in je jeugd, vergelijk het niet met mijn jeugd of die van anderen. Voor kinderen zijn veel dingen heftig. Maar die heftige dingen vormen je wel, ze zorgen voor talenten die je ontwikkelt. Ze leren je ook waarom je sommige dingen nog steeds moeilijk vindt. Allebei waardevolle informatie waar je iets mee kunt.

Welk talent heb jij ontwikkeld? Praat mee via Instagram ->

Dankbaar zijn voor je ouders is ook een aflevering in mijn podcast, beluister ‘m hier.

*Disclaimer: Ik beschrijf het in deze post zwart-wit, en ik houd van mijn papa en mama. Sterker nog, ik ben ze dankbaar voor alles wat ze voor mij hebben gedaan.