In dit filmpje wordt briljant uitgelegd dat verslaving niet door verslavende middelen ontstaat maar door het ontbreken van gezonde verbinding en liefde met mensen om je heen. Als die verbinding met mensen ontbreekt wordt er verbinding met iets anders gezocht. De één zoekt dat in heroïne, de ander in alcohol. Of nog meer vormen van verslaving (verbroken connectie) zijn: games, je telefoon, gokken, roken, porno enz.

Experiment

Er wordt over een experiment met ratten gesproken die ze drugs geven. De rat zat alleen in zijn kooi en kon kiezen tussen gewoon water of water met drugs erin. De rat koos die met drugs en overleed aan een overdosis. Tot een professor doorhad wat er miste bij dit experiment. De rat was alleen en eenzaam en had niets anders dan die drugs. Dus hij bouwde een rattenpark met alles erop en eraan, waar de rat vriendjes had om mee te spelen, soortgenoten om te paren en allerlei speelapparaten om in te spelen. Die ratten bleven allemaal van het water met de drugs af.

Mensen

Dit gebeurd zo niet alleen met ratten. Militairen in de Vietnam oorlog (ongeveer 20%) gebruikten heroïne om alles wat ze daar meemaakten te verdoven. Die soldaten kwamen terug en niemand was verslaafd, omdat ze thuis voldoende liefde kregen.

Mensen die in het ziekenhuis liggen krijgen regelmatig Diamorphine, wat eigenlijk nog betere heroïne is dan de drugsdealers verkopen. Mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen, zoals een oma die een nieuwe heup krijgt, komen niet verslaafd terug uit het ziekenhuis. Zij ervaren namelijk liefde als ze terugkomen en hebben die heroïne niet nodig en daarnaast is het de mindset die hen helpt.

nepal reizen world peace pagoda

Nepal reis met Paul

Een bijzonder land

Bijzondere ontmoetingen en adembenemende natuur.
Vertel me meer ->

Oplossing

Hier ligt dus ook de oplossing voor verslaving, voor wat dan ook. Mensen hebben liefde en verbinding nodig. Een schouderklopje, een oprecht ‘hé, hoe is het met je’ (en luisteren!), een knuffel, intimiteit, samen naar een film kijken en ga zo maar door. Mensen die verslaafd zijn missen verbinding. De verbinding die ze nodig hebben. Als ze die niet krijgen dan verbreken ze de verbinding. En het meest heftige is dat als ze die verbinding met anderen verbreken dan verbreken ze automatisch de verbinding met zichzelf. En dan krijg je echt nog meer eenzame mensen dan die er al zijn :’(

Wat jij kan doen

Dus zorg ervoor dat je altijd liefde blijft geven aan mensen om je heen. Aan je vrienden, collega’s, mensen die je tegenkomt en je familie. Als we voor elkaar zorgen dan hoeft er niemand in de goot, of erger, te belanden. Als iemand verslaafd is heeft diegene juist liefde nodig. Het werkt dus totaal averechts om hen te vertellen dat ze slecht bezig zijn. Daardoor voelen ze zich alleen maar slechter. Ze zullen je zelfs nog meer op afstand houden, dan heb je steeds minder de mogelijkheid om hen te helpen. Steek je hand uit en heb hen lief, dat is de enige manier hoe zij van de verslaving af kunnen komen. Je hoeft er alleen maar voor ze te zijn en te zeggen dat je van ze houdt.

Dat is het, meer niet 😀