UITSTELGEDRAG – Je zou denken dat het slecht gedrag is, maar dat is niet zo. Het is alleen slecht om uitstelgedrag als slecht gedrag te bestempelen. Wattes? Je hebt twee soorten uitstelgedrag. 1. Iets uitstellen omdat het slimmer lijkt om het NU te doen. 2. Iets uitstellen terwijl je het op dit moment MOET doen.

Uitstellen van koud douchen

Ik stond gisterochtend heerlijk te douchen en had alle tijd. Nu ben ik een koud-afdoucher, dus altijd na een warme douche gaat de ijskoude kraan open. En ik merkte op dat ik klaar was met douchen, maar toen kwam de confrontatie met de koude douche in mijn brein. Dus ik bevroor en bleef lekker onder de warme douche staan. Super onhandig, want mijn brein was de ijskoude douche al aan het verwerken.

Tijdens het uitstellen had ik dus al last van hetgeen ik aan het uitstellen was. Ik kon dus maar beter meteen die ijskoude kraan opendraaien, was ik er tenminste meteen vanaf. Dit wil jij dus ook doen als je iets vooruitschuift wat echt NU moet gebeuren. Gewoon meteen doen, anders heb je er DUBBEL last van.

Helpend uitstelgedrag

Dat was 1, punt 2 is anders. Ik sprak iemand die zei dat ze op het allerlaatste moment een cadeautje ging kopen, want dat had ze natuurlijk weer uitgesteld tot dat moment. Haar reactie vertelde me dus dat ze er al die tijd last van had dat ze het uitstelde. Maar het dus prima nog op dat moment kon doen. Bij dit soort situaties is dit DE TIP.

Plan dit soort dingen gewoon in NET VOORDAT het gedaan moet zijn. Want als je gewoon “cadeautje halen” in je agenda zet op het moment dat het echt het allerlaatste moment is, dan heb je er voor die tijd totaal GEEN LAST van en komt het ook gewoon goed. Top om dat bewust uit te stellen dus

Stel jij graag dingen uit? Ook dingen die je echt al had moeten doen? Heb je er dan veel last van? Praat mee via Instagram.