Trauma verwerken is makkelijk uitgelegd en moeilijk gedaan. Toch is het misschien makkelijker gedaan dan je wellicht denkt. Een trauma is een wond die je oploopt, dat kan fysiek zijn, maar in dit artikel heb ik het over het mentale deel. Bij een fysieke wond kan een pleister je helpen. Bij een mentaal trauma is de pleister vaak het symptoom waar je juist vanaf wilt. Wil je een mentaal trauma verwerken zal je de wond van binnenuit moeten genezen.

Trauma verwerken en de symptomen

Voordat we het hebben over het trauma verwerken wil ik het met je hebben over de symptomen. Ik vertelde je net al dat de pleister vaak de symptomen zijn waar je vanaf wil. Om dat te begrijpen is het handig om je te beseffen dat een trauma overlevingsmechanismen in jouw lichaam heeft geactiveerd. Wellicht weet je dit al. Het is zeer belangrijk om je te te beseffen. Wil jij je trauma verwerken dien je te begrijpen dat je op dat moment de beste keuze maakte die op dat moment voorhanden was.

Dit heeft je helpen overleven. Je mag dus dankbaar zijn voor welk gedag jouw onbewuste bij je heeft geïnstalleerd.

Pas als je dit beseft dan kun je begrijpen dat het gedrag waar je nu vanaf wilt je juist op dat moment heeft gered. Om je trauma te verwerken is dit super belangrijk! Want als je dit beseft kun je dankbaar zijn voor de symptomen die je nu hebt. Dat klinkt misschien gek en je merkt misschien weerstand op, maar dit helpt je. En wat kunnen die symptomen zijn dan?

Onzekerheid, angst(en), hyperventilatie, het gevoel dat je met de rem erop leeft, verslaving, slecht slapen, (hyper)alert zijn, hsp, vermoeidheid, gevoelloos zijn, ratelende gedachten, niet alleen kunnen zijn enzovoorts.

Eigenlijk zijn het er teveel om op te noemen. Maar wil jij je trauma verwerken dien je dus te beseffen dat je deze symptomen vertoont vanuit een overlevingsmechanisme. Dat je er vanaf wilt begrijp ik. Je zal er dankbaar voor moeten zijn om een stap verder te komen. Probeer dit echt te doen, het helpt je, ook al is dat lastig.

Trauma verwerken op het moment zelf

Zodra er een trauma plaatsvindt zal je brein proberen het meteen te verwerken. Lukt dit niet in een keer zal het deel wat je brein aankan worden verwerkt en het andere deel wordt geparkeerd. Wordt dit in de vier weken daarna verwerkt zal je er geen last meer van hebben. Lukt dat niet kun je PTSS ervaren. Op dat moment blijft dat deel geparkeerd in je brein. Super handig dat je brein dit kan, want hierdoor wordt er nooit teveel van je brein gevraagd waardoor je het altijd aankan.

Dat deel wat echter geparkeerd wordt blijft op die leeftijd hangen. Zo zie je soms dat een trigger ervoor kan zorgen dat iemand naar die emotionele leeftijd terugschiet. Omdat het trauma daar nog niet verwerkt is. Bij het trauma verwerken moet je er dus rekening mee houden dat dat deel van jou nog steeds die leeftijd heeft. Je zal dat deel dus moeten behandelen zoals je bij een x-jarige zou doen.

Een enkelvoudig trauma verwerken

Bij het verwerken van een trauma moet je er altijd voor waken dat het traumatische moment wat je je herinnert misschien niet de eerste traumatische ervaring is. Soms, als ik bijvoorbeeld een regressie uitvoer, komen we op een veel eerder moment uit waar de eerste keer een trauma heeft plaatsgevonden.

Zo dacht een cliënt van mij dat het trauma was ontstaan door het pesten op de basisschool, maar in de regressie bleek het door geweld in huis te komen. Die herinnering had ze weggestopt. Wees gerust, in hypnose is die ervaring minder heftig en duurt maar kort. En als jij er zelf mee aan de slag gaat kom je niet bij die momenten uit.

Stel je wilt een enkelvoudig trauma verwerken dan gaat het dus echt maar om één moment dat heeft plaatsgevonden. Het feit dat je er nog last van hebt betekent dat je brein dat toen niet heeft op kunnen lossen. Er zijn een aantal dingen die jij nu kunt doen om dat alsnog te verwerken.

Op welke leeftijd?

Bedenk voor jezelf op welke leeftijd dat trauma heeft plaatsgevonden. Bedenk dan hoe je tegen die x-jarige jij zou praten. Allereerst is het belangrijk dat die x-jarige jij beseft dat de rest van jou gewoon is opgegroeid en groot en sterk is geworden. Dat diezelfde traumatische ervaring niet nog eens kan gebeuren omdat je dat nu aankan. Misschien door situaties te vermijden, of gewoon omdat je fysiek sterker bent geworden. Je bent sowieso slimmer. Als je dit tegen die x-jarige jij zegt helpt het om dat deel van jezelf veilig en ontspannen te laten voelen.

Een trauma verwerken kan al zo simpel zijn. Sommige mensen hebben alleen dat nodig. Als je dit hebt gedaan kun je die x-jarige jij ook vertellen dat dat deel van jou veilig in jezelf zit. Andere mensen kunnen dat deel niet zien. En ze kunnen er al helemaal niet bij komen. Dit stelt dat deel van jezelf altijd gerust.

Bij het verwerken van je trauma zou je dat deel van jezelf ook nog kunnen laten ervaren dat je verder bent opgegroeid. Sluit daarvoor je ogen en neem dat deel verder mee in je leven helemaal tot aan nu. Groei als het ware samen op. Dat deel blijft dan niet meer hangen in de periode van dat trauma. Maar het beseft dat het verder is opgegroeid en zelf ook sterker en slimmer is geworden. Een trauma verwerken kan al zo simpel zijn.

Het kan zijn dat je deze stappen vaker moet volgen.

  1. Laat dat (kind)deel beseffen dat je bent opgegroeid en dat je sterker en slimmer bent geworden.
  2. Laat dat (kind)deel beseffen dat het veilig in jou zit, dat er niemand bij kan.
  3. Laat dat (kind)deel samen met jou opgroeien met je ogen gesloten en laat het ervaren dat je al zoveel (jaren) verder bent.

Trauma verwerken met hypnotherapie

In drie sessies van je probleem af?
Stuur me een berichtje!

Trauma verwerken met een hulpbron

Je trauma verwerken met een basistechniek van (hypno)therapeuten. In hypnotherapie is het wel wat uitgebreider, maar hiermee kun je prima zelf een trauma verwerken.

Denk eens aan hoe je je voelde tijdens je trauma. Je weet zelf wel hoe je dit veilig kunt doen. Doe dit helemaal op jouw manier. Maak eens contact met hoe je je toen voelde en hoor wat je hoort en zie wat je ziet. Probeer (alleen als dat ok voor je voelt) dit door je eigen ogen te zien. En voel dan dat vervelende gevoel.

Stap nu eens uit dat beeld wat je ziet en kijk vanaf een afstandje naar jezelf terwijl je je daar in die problematische situatie bevindt. Dus kijk vanaf een afstandje naar jezelf. En merk dan op dat het nare gevoel een stuk minder zal zijn. Simpelweg omdat je er vanaf een afstandje naar kijkt. Alles op een afstandje is minder erg natuurlijk. Bij een trauma verwerken wordt hier veelvuldig gebruik van gemaakt.

Nu naar een goed gevoel

Nu het gevoel al wat minder is geworden vraag ik me af welk gevoel je nodig gehad zou hebben tijdens die situatie. Is dat misschien zekerheid, kracht, zelfvertrouwen… Je mag zelf bepalen welk gevoel je nodig had gehad in die situatie. Zorg voor een krachtig gevoel. Een trauma verwerken lukt het beste met een krachtig gevoel in je lijf. Als je dat goede gevoel hebt zorg er dan voor dat je dat gevoel door heel je lichaam laat stromen. Beeld het je maar in dat het een kant op draait, misschien geef je het wel een kleur en merk je dat die kleur en dat gevoel door heel je lichaam gaan stromen. Je zorgt ervoor dat dat gevoel sterk en sterker wordt.

Nog twee keer zo sterk en nog twee keer zo sterk. En als het gevoel dan super sterk door heel je lijf stroomt en je voelt je super goed, maak het dan nog eens twee keer zo sterk.

Denk nu met dit gevoel, terwijl je dit gevoel vast blijft houden, aan de traumatische ervaring. En blijf dat goede gevoel versterken terwijl je denkt aan die ervaring. Denk aan dat moment terwijl je dit goede krachtige gevoel door heel je lijf laat stromen.

Als je dit hebt gedaan vraag ik me af hoeveel 7 x 6 is? En als je dat hebt uitgerekend wil ik dat je denkt aan wat je gisteravond hebt gegeten.

Dat doe ik om je even af te leiden van alle emoties in je lijf en je weer even naar het hier en nu in de tekst te brengen. Zodra je hier weer bent lees dan verder.

Je kunt goede gevoelens ook versterken door dit elke dag tegen jezelf te zeggen, in dit artikel vertel ik je hoe je dit als een professional kunt aanpakken.

Herinneringen zijn waar, niet waar, of een mengeling ervan

Mochten bovenstaande dingen nog niet voor het verwerken van je trauma hebben gezorgd dan is het ook nog mogelijk om je herinnering te veranderen. Zo is er door een van de trainers tijdens mijn opleiding een regressie met mij gedaan. Mijn traumatische gebeurtenis was dat mijn moeder weg was terwijl ik drie jaar was en in de woonkamer zat. Na de sessie is mijn herinnering veranderd en zie ik voor me dat ze gewoon in de keuken was.

Voordat we met jouw herinnering aan de slag gaan wil ik dat je je beseft dat herinneringen waar zijn, niet waar zijn en vaak een mengeling van die twee zijn.

Twin Towers

Als je oud genoeg bent weet je nog waar je was tijdens 9/11, het moment dat twee vliegtuigen in de Twin Towers in Amerika vlogen. Mocht je te jong zijn dan is het slim om te weten dat iedereen zich kan herinneren waar die was toen ze die beelden op tv zagen. Zoveel impact maakte dat op mensen. Voor die mensen die zich herinneren waar ze op dat moment waren zijn al die herinneringen honderd procent waar. Net zoals dat voor jouw herinneringen geldt.

Hoe goed denk je dat de brandweerlieden die de mensen in die torens evacueerden zich dat moment kunnen herinneren? Nog tig keer beter dan de mensen die het alleen maar op tv zagen natuurlijk. Aan die brandweerlieden werd een week later naar de feiten gevraagd. Zij vertelden een week later echter nog maar zestig procent van de feiten. Terwijl hun herinnering voor hen zelf honderd procent waar was. Twee weken later klopten hun herinneringen nog maar voor veertig procent met de feiten.

Dus in twee weken tijd herinnerden zij zich nog maar veertig procent van de waarheid, terwijl dit voor hen nog steeds honderd procent de waarheid was.

Hoe is dat dan voor jouw traumatische ervaring?

Belangrijk om je dit te beseffen. Want als jij je dus iets anders gaat herinneren, dan kan dat net zo goed niet, of wel, waar zijn als wat je je nu herinnert. Ik zeg dit niet om je traumatische ervaring te bagatelliseren, maar juist om je te helpen. Probeer ervoor open te staan dat een hoop dingen die je je herinnert feitelijk anders waren. Je trauma verwerken is dan opeens een stuk dichterbij.

Een trauma verwerken door je herinnering te veranderen

Je herinnering veranderen om je trauma te verwerken is zeer krachtig, het is wel uitdagender dan de bovenstaande methodes. De reden hiervoor is dat de kern van een traumatische ervaring soms zo hardnekkig is dat die gewoon niet veranderd kan worden. Simpelweg omdat als je die verandert je dan zou moeten zeggen dat het trauma niet heeft plaatsgevonden.

Bijvoorbeeld de auto botste op de achterkant van de vrachtwagen. Dat kan je niet veranderen in dat de auto niet botste. Je kan wel de herinnering veranderen in hoe het daarna is gegaan. Misschien bedenkt diegene zich wel dat heel zijn leven is verwoest door die botsing. Als je dan de herinnering kan veranderen in dat het juist meer betekenis aan zijn/haar leven heeft gegeven dan ontstaat er heling in het lijf.

De eerste stap

De eerste stap die je het beste kunt doen is door meer afstand te nemen van het beeld wat je van die herinnering hebt. Dus als het een ongeluk is geweest bekijk het dan eens van een afstand, alsof er een drone boven het ongeluk zweeft. En creëer dan nog meer afstand, alsof je het uit een vliegtuig op tienduizend meter hoogte ziet. En misschien kun je het zelfs wel bekijken vanuit de ruimte. Door op zo’n grote afstand naar de situatie te kijken is het makkelijker om je trauma te verwerken. Je hebt daardoor letterlijk een helikopter view.

Je zou dan eens kunnen “spelen” met kleur, geluid, reuk, gevoel, beweging enzovoorts. Hoe ziet het beeld er bijvoorbeeld in zwart-wit uit? En wat gebeurt er als je er vrolijk muziek onder zet? En wat gebeurt er als je er een fijn gevoel bij stopt? Wat gebeurt er als je er mensen bijvoegt die je tijdens of nadien hebben bijgestaan?

Zo kun je de herinnering al wat minder gefocust maken. Dat helpt je om de kern beter los te laten. Probeer dan ook eens te bedenken wat voor goeds eruit is gekomen? Denk dan aan de symptomen die je dus hebben gered. Vaak zijn de symptomen waar je last van hebt negatief. Maar als je kijkt naar het goede aspect van die symptomen dan wordt een trauma verwerken een stuk makkelijker.

Van overlevingsstrategie naar competentie

Ik heb zeer goed mensen leren lezen omdat ik mijn moeder moest lezen. Dat was toen mijn overlevingsstrategie. Nu is het een competentie. Hoe zit dat bij jou? Welke competenties zijn door dat trauma ontstaan?

Kijk nu nog eens naar het beeld met alle fijne geluiden, gevoelens, geuren, kleuren en competenties. En maak dit goede fijne beeld groter, sterker en helderder. Probeer dit beeld vast te houden. Maak er een mentale foto of film van. Je kan nu ook terwijl je dat doet een fijn nummer opzetten. Zo veranker je dat fijne gevoel met het betere beeld. Als je herinnering is veranderd kan je trauma verwerkt zijn.

Meervoudig trauma verwerken

Als er onkruid in je tuin groeit kun je dat vergelijken met een trauma wat heeft plaatsgevonden. Vindt er een tweede trauma plaats wat raakt aan het eerste is dat net alsof je water aan onkruid geeft. Doe je niks aan onkruid groeit het nog als kool. Gooi je er water overheen dan is je huis overwoekerd voor je het weet.

Is het een gestapeld trauma dan is een trauma verwerken net zo “simpel” als hierboven. Verander je de eerste herinnering dan zijn alle situaties daarna ook veranderd. Omdat dat simpelweg met die ene eerste situatie te maken had. Mits je bij de eerste situatie bent gekomen. In hypnose regelt je onbewuste dat met begeleiding van een hypnotherapeut uiteraard.

Zijn het verschillende trauma’s die dus niet met elkaar te maken hebben zou je ook bovenstaande stappen kunnen uitvoeren, maar dan per trauma los. Dat is niet zozeer moeilijker, maar kost meer tijd omdat je ze los van elkaar moet aanpakken. Ook hierin is begeleiding fijn omdat je samen met een ander makkelijker kunt bepalen welke bij elkaar horen.

Chronische klachten

Ik wil ook nog iets zeggen over chronische klachten. Mensen denken vaak dat je nooit meer van chronische klachten afkomt. Dat is onzin. Chronisch komt van het woord Chronos wat “tijd” betekent. Het betekent alleen maar dat de klacht al langer dan drie maanden bestaat. Meer niet. Het wil niet zeggen dat je de rest van je leven met die klachten rondloopt. Laat je dat door niemand wijsmaken. Zeg ik hiermee dat alle klachten altijd verholpen kunnen worden? Nee. Maar het is belangrijk om je te beseffen wat het woord chronisch echt betekent.

Trauma verwerken met hypnotherapie

Je trauma verwerken met hypnotherapie kan zeer goed. Ik heb je daar net al een paar dingen over verteld. In hypnotherapie wieden we het onkruid in de eerste sessie, in de tweede sessie trekken we de wortel eruit en in de derde en laatste sessie harken we je tuin zodat je je weer helemaal vrij voelt. Deze stappen volgen we voor één trauma, en eventueel dus de trauma’s die daarmee te maken hebben.

Zou je dit willen stuur me dan gerust een berichtje, dan maak ik tijd voor je voor een vrijblijvend intake gesprek.

Succes met alles en geloof in je eigen kracht!