Tegenslag komt in allerlei vormen. Je wordt ontslagen, je krijgt een hoge rekening, je wordt ziek, je verliest een dierbare, je relatie gaat uit enz. De ene tegenslag is minder heftig dan de andere, maar het leven zal je die tegenslagen toe blijven werpen, dat zal nooit stoppen. Ik kreeg eens van Arjan Vergeer (van 365 dagen succesvol) te horen dat ik een baas ben in het omgaan met tegenslagen. Vergeef hem zijn taalgebruik, maar ik vertel je graag hoe het komt dat ik er “zo goed” mee om kan gaan. 

Tegenslag is onvermijdelijk

Je leeft, dus je krijgt te maken met tegenslagen. Je wil ze misschien niet en dat is meteen een groot onderdeel van het probleem. Natuurlijk wil ik ook liever geen tegenslagen, maar ik houd er wel rekening mee dat ze op mijn pad kunnen komen. LET OP: Dit is anders dan me erop focussen. Ik focus me op de dingen die goed gaan en wat er wel is. Maar ik train mezelf in het omgaan met tegenslag. Het gaat er namelijk niet om dat je tegenslagen vermijdt. Het gaat erom dat je jezelf weerbaarder maakt tegen tegenslag. 

De belangrijkste tip

Les nummer één is de tegenslag accepteren. Je kan ermee in gevecht gaan, maar dat zal de tegenslag niet laten verdwijnen. Dit is precies waardoor ik er zo goed mee om kan gaan. De tegenslag is onderdeel van je nieuwe leven. Zolang je het ontkent leef je in een illusie en lijd je veel meer dan nodig is. Natuurlijk mag je even vloeken, schelden en je frustratie eruit slaan op een boksbal. Maar daarna MOET je accepteren dat die tegenslag op je pad is gekomen. Kijk niet weg, maar kijk de tegenslag aan. Ontken het niet, ben ook niet oostindisch doof, maar accepteer dat het zo is. 

Nepal reis coaching

Nepal reis met Frank & Paul

Bijzonder land

Bijzondere ontmoetingen en adembenemende natuur.
Vertel me meer ->

Tegenslag en de volgende stap

Nadat je de tegenslag hebt geaccepteerd kun je er pas iets mee doen. Zolang je het niet accepteert ga je oplossingen of uitvluchten bedenken die niet werken. De tegenslag is er en vanuit daar ga je kijken wat je eraan kan doen. 

  • Is je relatie uit? Kan je diegene terugwinnen? Zo ja, doen! Zo nee, ga aan de slag met acceptatie.
  • Ben je ontslagen? Heb je recht op WW? Vraag het aan en ga op zoek naar een nieuwe baan, schakel je netwerk in en word misschien wel ZZP’er.
  • Heb je een hoge rekening die je niet kan betalen? Bel die instantie en maak een afspraak. Of vraag familie/vrienden of je iets kunt lenen.
  • Ben je ziek geworden? Kijk wat je wel kunt doen. Kan je de pijn verlichten? Kan je iets ondernemen om het te genezen? Wat zijn je opties?
  • Heb je een dierbare verloren? Dat is heftig! Maar je krijgt diegene niet meer terug. Accepteer dat en zoek naar mogelijkheden om met het verdriet om te gaan. Huilen en rouwen mag best! Hulp vragen ook. 

Zie de tegenslag als nieuw startpunt en ga er vanuit daar mee aan de slag. Pas als je het op deze manier aanpakt word je ook een baas in het omgaan met tegenslag. En mocht je hulp nodig hebben kijken dan eens bij coaching of familieopstellingen wat ik eventueel voor je kan doen.

Succes!