SARCASME STAAT JE GELUK IN DE WEG -> Mensen die sarcasme toepassen in hun leven zijn slim. Althans, misschien is intelligent het juiste woord. Het blijkt zo te zijn dat “slimmere” mensen beter zijn in sarcasme.

OF HET WEL ZO SLIM IS IS EEN TWEEDE…

Sarcasme en omdenken

Als je sarcastisch bent kijk je andersom naar de wereld. Nu denk je: “Hey dat is top, dat is precies wat omdenken inhoud”! Ja en nee. Bij omdenken is het doel om te kijken hoe je iets slimmer kan aanpakken. Bij sarcasme is het doel om te kijken naar wat er niet is.

Je traint je brein dus om in tekort te denken. Je denkt bij alles na of er iets is wat er niet is en dat vergoot je uit. “Wauw wat een mooie jurk, jammer dat jij erin zit.” Als je je brein traint om zich op dat negatieve te richten ervaar je meer stress doordat je sneller het stress-hormoon Cortisol zal aanmaken. Want in ‘wat er niet is’ schuilt altijd gevaar voor je brein, dus beland je in de vecht- of vluchtmodus.

De kans is groot dat je sarcasme gebruikt om anderen kleiner te maken om jezelf groter te voelen. Logisch, want als je steeds in de vecht- of vluchtmodus bent dan is dat wat je wil doen. Het is op dat moment pure onzekerheid of onmacht.

Positief sarcasme is slim

GOED NIEUWS! Doordat je je brein al hebt getraind in omdenken kun je je daarmee ook richten op het positieve. Dus wat is er wel. “Wauw wat een mooie jurk, en jij zit er ook nog in, dat maakt het helemaal af “. Je bent slim genoeg om dit toe te passen, dus maak ook de slimmere keuze!

Ben (of ken) jij iemand die sarcastisch is? Praat mee op Instagram ->