Ik ben niet goed genoeg is een gedachte die velen met je delen. Dat komt omdat je hebt geleerd dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om wel goed genoeg te zijn. Eerst van je ouders en daarna ook op school en je werk. Dat afleren is super moeilijk! Sterker nog, als je je focust op iets afleren zul je het nooit afleren. Ons brein is daar niet voor gemaakt. Je moet iets nieuws leren…

Ik ben niet goed genoeg

Aan deze zin zitten twee grote nadelen.

  1. De klemtoon ligt op het woord ‘niet’, waardoor dat woord veel waarde heeft.
  2. Normaal gesproken negeren je hersens een ontkenning (zoals het woord ‘niet’), maar door de combinatie met het woord ‘genoeg’ lijkt het alsof er iets gemeten wordt waar je niet aan voldoet. Super onhandig als je jezelf langs een blanco meetlat legt. Je vergelijkt je namelijk met iets wat niet bestaat en trekt de conclusie dat het niet goed genoeg is. Dat is best vreemd toch? Of zit er een kern van waarheid in? 

Neem de tijd voor deze oefening

Beantwoord deze vragen. Schrijf ze op! Wees 100% eerlijk naar jezelf toe, ook al is het misschien niet leuk.

  1. Wat zegt het stemmetje waar je aan moet voldoen om goed genoeg te zijn?
    Bijv. Aardiger zijn, pro-actiever zijn, dikker/dunner zijn, een andere baan hebben, vaker afspreken enz. 
  2. Welke van deze dingen wil je aan jezelf veranderen en wat willen anderen van je?
    Maak beide lijstjes.
  3. Ga met de dingen aan de slag die je zelf wil veranderen! Geen excuses, gewoon doen. Daar alleen al mee bezig zijn zal je voldoening en veel zelfvertrouwen geven. Schrijf nu concreet op hoe je dit gaat aanpakken.
  4. Kijk nu naar het lijstje met dingen die anderen van je verwachten. Schrijf de namen erachter van de personen die dat van je verwachten. Negen van de tien keer zijn dat je ouders, of wellicht iemand anders uit je familie. Zijn het vrienden kan je jezelf afvragen of die vrienden nog in je leven passen. Het antwoord is nee, en daar ligt dan ook de sleutel voor je zelfvertrouwen. Is het een ex-vriend(in) is het helemaal onzin om je rot te voelen over de verwachtingen van diegene.
Familieopstellingen breda

Familie opstellingen Breda

Patronen in je ouderlijk gezin doorbreken? Je vrijer voelen? Dan is een familieopstelling iets voor jou, lees snel verder ->

Voldoen aan verwachtingen van je ouders

In het geval van je ouders of naaste familie wil je daar geen afscheid van nemen, is niet slim om te doen. Maar dit is vaak wel de plek waar de meetlat gevuld wordt met voorwaarden. Oftewel hij is niet echt blanco, je (huidige of vroegere) omgeving heeft die meetlat voor je bepaald en langs je leven gelegd. Echter heb jij die voorwaarden als waarheid geaccepteerd, terwijl je zelf je eigen voorwaarden mag bepalen, elke dag weer opnieuw.

Bedenk nu wie of wat je voor je ouders moe(s)t zijn om goed genoeg te zijn. Denk er even rustig over na en schrijf dit op. Dit zal veel voor je verhelderen en er zal een proces in werking treden om dit te laten landen. Het helpt om hier een open gesprek over te voeren met je ouders. Zorg ervoor dat je hen niets verwijt, maar dat je het bij jezelf houdt.

Iets nieuws leren in plaats van niet goed genoeg zijn

Je hebt nu door dat je alle voorgaande jaren iets tegen jezelf hebt gezegd, doordat anderen je dat geleerd hebben. Je kan er nu iets aan veranderen door jezelf iets anders te vertellen. Vertel jezelf elke ochtend in de spiegel hoe goed je wel niet bent. Kies hiervoor woorden die bij je passen en die te maken hebben met de dingen die je aan jezelf wil veranderen. Bijvoorbeeld: Ik ben zelfverzekerd. Ik ben sportief. Ik ben een goede moeder. Ik ben gedisciplineerd.

Dit zal heel gek klinken in het begin. Maar uiteindelijk ga je dit geloven, net zoals je de negatieve verhalen bent gaan geloven. Trust me!

Veel succes! En mocht je hulp nodig hebben kijk dan eens bij coaching of familieopstellingen.