Nepal reizen - Alle tips!

Nepal reizen - het verandert je leven

De kickstart voor jouw leukste leven begint in Nepal

Om je goed op weg te helpen voordat je op reis gaat heb ik alle tips voor je verzameld. Veel plezier ervan! En bij vragen weet je me te vinden. 

Nepal Reizen vliegticket

Vlieg met me mee

Bestemmingen en vliegmaatschappijen.

Belangrijk om fijn aan te komen in Kathmandu en geen reis van 40 uur te hebben. Er zijn geen directe vluchten, dus een tussenstop heb je altijd. Dat kan het makkelijkste in Dubai, Abu Dabi of in Qatar. Alle drie prima luchthavens, al zijn wij wel verwend met die van ons in Nederland. Ze liggen ook dicht bij elkaar, dus de twee vluchten die je neemt verschillen ook niet veel van elkaar.

Ze hebben alle drie ook prima vliegmaatschappijen. Qatar heeft Qatar Airways, Dubai heeft Emirates en Abu Dabi heeft Etihad Airways. Zelf vlieg ik graag met Emirates, maar van de andere twee hoor ik ook alleen maar goede verhalen. En soms verschilt de prijs enorm.

nepal reizen vliegtickets vluchten
nepal reizen vliegtickets boeken

Betaalbare kwaliteit

Vliegtickets

Leuk is het natuurlijk als je fijne vluchten hebt met voldoende comfort en het nog betaalbaar is ook. Het is vaak een kunst om op het juiste moment bij de juiste aanbieder te boeken. Vliegtickets naar Nepal zijn er al te vinden vanaf 550,-

Ik kan je drie vergelijkingswebsites voor vliegtickets naar Nepal aanraden. Namelijk WTC, Cheaptickets en Skyscanner. Een tip is om als je een vlucht gevonden hebt ook op de website van de vliegmaatschappij zelf te kijken. Soms zijn zij goedkoper of bieden gratis meer opties aan. Dus check ook Etihad Airways, Qatar Airways en Emirates.

Dan nog een tip! Door jouw cookies (technisch gedoe) weten al deze websites wanneer je weer terugkomt op hun site. De kans is groot dat ze je dan hogere of dezelfde prijzen hanteren als die je eerder hebt gezien. In ieder geval niet zomaar lager. Dit kan je omzeilen door gebruik te maken van Chrome (in plaats van Safari, Firefox of Internet Explorer). Als je in Chrome linksboven op Archief klikt en dan kiest voor Nieuw Incognitovenster dan opent zich een nieuwe pagina. Als je dan naar deze websites gaat zien ze niet dat jij het bent en krijg je de meest eerlijke prijzen.

Laatste tip! Als je op dinsdag of woensdag kijkt zijn de prijzen vaak lager dan in weekenden wanneer veel meer mensen kijken naar vliegtickets. Het is een tip die vaak werkt, het is wel aan jezelf om de juiste keuze te maken. Ik probeer je alleen maar op weg te helpen. En als je de tickets hebt gekocht kan je er niks meer aan veranderen en kan je verder gaan genieten van je voorpret!

 

Jouw gezondheid op reis

Voor Nepal reizen worden inentingen aanbevolen

Ga goed voorbereid op pad. We komen niet in een Malariagebied, dus Malariatabletten zijn niet nodig. Ik heb alle gezondheidstips voor jouw Nepal Reis op een rij gezet.  

nepal reizen inentingen

Lees dit goed!

Inentingen

Voor een vakantie naar Nepal zijn er een aantal inentingen aanbevolen, daarnaast zijn er in bepaalde omstandigheden verplichte inentingen. Het is daarom erg belangrijk om je hierover goed in te lezen.

Zelf werk ik op deze pagina geen updates bij, vandaar dat ik er inhoudelijk niet op inga. Gelukkig doet een andere instantie dat wel. Hier kan je alles vinden over de eventuele verplichte en de aanbevolen inentingen voor de Nepal reis. Zij zijn altijd up-to-date zodat je weet wat je moet doen, of niet. 

nepal reizen voedselvergiftiging diarree

Poep praat

Diarree en voedselvergiftiging

De kans is aanwezig dat je de eerste paar dagen in Nepal door de andere kruiden en bereiding van gerechten last van je darmen krijgt . Tijdens de reis eten we alleen maar overheerlijke vegetarische gerechten (veganistisch is ook mogelijk), dit verkleint de kans op diarree en voedselvergiftiging.

Om je darmflora te versterken voor je op reis gaat raad ik een probiotica kuur aan. Zelf gebruik ik deze tabletten, maar zoals er staat aangegeven is het voor ieder mens anders. Dus voel vooral zelf aan welke voor jou gaat werken, of vraag advies aan je huisarts.

Het is aan te raden om ORS mee te nemen, mocht je dan toch last krijgen van diarree droog je in ieder geval niet uit.

nepal reizen poonhill
nepal reizen hoogteziekte voeding

De Himalaya is best hoog

Wandelen boven de 2500 meter

Tijdens de trektocht komen we maximaal op 3.250 meter en daar blijven we maar eventjes. Het hoogste punt waar we slapen is net onder de 3.000 meter. De kans op hoogteziekte tijdens de Nepal reis is heel erg klein, al kan het vanaf 2.500 meter al voorkomen. Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet om de kans verder te verkleinen, en het is nog super gezond ook!

Naarmate je hoger in de bergen komt wordt de lucht ijler en is het moeilijker om zuurstof op te nemen. Groene groenten helpen je om meer zuurstof uit de lucht te halen. IJzer is hierin het belangrijkste, want die helpen je om meer rode bloedlichaampjes aan te maken die jou helpen met de zuurstofopname. Vanaf twee maanden voor de reis is het slim om veel ijzerrijke voeding te eten. Hieronder een lijstje met tips:

Groenten
Spinazie (is het beste), bietjes, asperges, zoete aardappels, rucola, broccoli, andijvie en boerenkool

Noten
Walnoten, cashewnoten, hazelnoten en pistachenoten

Fruit
Dadels, vijgen en rozijnen, watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.

Peulvruchten
Sojabonen, linzen, witte bonen, kikkererwten, sperziebonen en bruine bonen (zorgt wel voor extra toiletbezoek)

20 oktober 2018 -> Reserveer nu jouw plek!

Kickstart aanbieding

+ Onvergetelijke ervaring
+ Impactvolle oefeningen
+ Bijzondere ontmoetingen
+ Alles in Nepal is voor je geregeld

Nu voor maar 1897 € 1447,-

Praktische zaken

Visum, Verzekering en Geld

Hieronder deel ik nog een paar belangrijke praktische zaken en dan ben je eigenlijk good to go. 

nepal reizen visum

Vraag even of je naar binnen mag

Visum aanvraag

Om Nepal binnen te komen heb je een visum nodig. In theorie kan je dit op het vliegveld in Kathmandu regelen, in de praktijk bezorgt je dat kopzorgen. Het is heel erg eenvoudig in Nederland te regelen, dus dat is het advies wat ik je geef. Zo’n tripje naar het consulaat is nog leuk ook.

Voor een visum van 15 dagen betaal je 45,- en als je langer wilt blijven, bijvoorbeeld 30 dagen, dan betaal je 60,-. Ga voor de aanvraag naar de website van het consulaat van Nepal. Lees alles even door, vanuit daar kan je een e-mail sturen aan het consulaat. Je ontvangt het visumformulier in de e-mail. Volg de instructies die op het formulier staan exact op.

Je kan ter plekke op het consulaat van Nepal in Amsterdam jouw visum laten maken voor jouw Nepal reis. Vragen? Tell me! 

nepal reizen verzekeringen

Een gerust hart klopt voor 2

Verzekeringen

Goed verzekerd zijn tijdens jouw Nepal reis is super belangrijk. Je gaat er niet vanuit, maar er kan altijd iets gebeuren. Daarom is het slim om dit op tijd te regelen. Twee verzekeringen zijn belangrijk om te hebben, soms kan dat ook in één polis.

1. Zorgverzekering
2. Reisverzekering

Logisch dat je voor zorg verzekerd wil zijn in het buitenland. Omdat we met onze reis een trektocht maken door de Himalaya is het belangrijk om te checken of een eventuele evacuatie met een helikopter is gedekt. Ik verwacht natuurlijk niet dat dat nodig is, maar als er iets ergs met je gebeurt wil je niet thuis nog een peperdure rekening krijgen. Bij je reisverzekering is een annuleringsverzekering slim. Alle opties zijn aan jou, ik geef je alleen mijn vrijblijvende advies.

nepal reizen rupees

Heel veel Rupees

Geld

Belangrijk om je goed voor te bereiden met geldzaken. Eenmaal in Nepal kan je bepaalde dingen niet meer regelen. Ik adviseer je om altijd twee betaalpassen en een klein bedrag aan cash mee te nemen. Draag in Nepal, vooral in Kathmandu, je geld en je passen op je lijf. Scheid de passen van elkaar, mocht er dan met de één wat gebeuren dan heb je de ander nog. 

Betaalpas van je bank.

Zorg ervoor dat je met jouw betaalpas in Nepal kan pinnen, het kan zijn dat je dit aan moet laten zetten door je bank, vraag dat op tijd aan.

Creditcard

Het is slim om een creditcard mee te nemen omdat het kan zijn dat jouw betaalpas niet altijd werkt. Zelf heb ik dit maar één keer meegemaakt, maar het is toch fijn. Bovendien is je geld daarmee extra verzekerd. Ik gebruik een prepaid Creditcard van ICS en die bevalt me erg goed.

Contant geld (Euro's en Rupees

Ik raad je aan om vanuit Nederland Euro’s en Rupees mee te nemen. Je kan Euro’s meenemen die je daar bij wisselkantoren kan wisselen. Daarmee help je de lokale bevolking en je hoeft dat bedrag in Nepal niet te pinnen. Ik raad je aan om vanuit Nederland ook al wat Rupees mee te nemen, denk aan omgerekend ongeveer 50 Euro. Op vliegvelden is wisselen vaak erg duur. Je moet de Rupees vooraf online reserveren zodat je ze een week later kan ophalen. Doe dit op tijd. Hier kan je de Rupees bestellen.

 

Wandelen

De trektocht door de Himalaya

Een goed voorbereid mens geniet meer en groeit makkelijker. Lees deze tips door en als je vragen hebt stelt ze gerust! 

nepal reizen wandelen

Stapje voor stapje

Wandelen

Om ruim zes uur op een dag in Nepal te wandelen hoef je dat hier in Nederland niet persé ook al te doen. Het volstaat om een aantal uren te wandelen, scheelt tijd en bergop is toch anders dan zes uur vlak wandelen.

Onderstaande tien-weekse schema vind ik erg fijn om te gebruiken. Belangrijk is dat je een week voor vertrek twee uur aan een stuk kan lopen op jouw wandelschoenen. Ook is het slim om in de tien weken vooraf voldoende wandeluren te maken, denk hierbij aan minimaal twee keer in de week. De laatste week houd je rust. Probeer tussen twee wandeldagen door altijd een dag rust te houden.

Wandelschema

Dit is een fijn schema om aan te houden, je kan natuurlijk ook eerder beginnen en langzamer opbouwen, of meer wandelen. Dit schema heb ik zelf aangehouden en was erg prettig.

week 01 – 2 x 30 min.
week 02 – 2 x 30 min.
week 03 – 3 x 30 min.
week 04 – 3 x 30 min.
week 05 – 2 x 30 min. + 1 x 60 min.
week 06 – 2 x 30 min. + 1 x 60 min.
week 07 – 2 x 30 min. + 1 x 90 min.
week 08 – 2 x 30 min. + 1 x 90 min.
week 09 – 2 x 30 min. + 1 x 120 min.
week 10 – 2 x 30 min. + 1 x 120 min.
week 11 – week rust
week 12 – vertrek

 

nepal reizen wandelschoenen

Blije voeten

Wandelschoenen

Hier kan ik vrij duidelijk over zijn: bezuinig niet, laat je goed voorlichten en loop ze goed in. 

Hier is verder geen algemeen advies over te geven. Ga naar een speciaalzaak en laat je goed voorlichten. Het enige wat ik je kan meegeven voor in Nepal is dat type B al voldoende is. Meer dan dit mag wel, maar is niet noodzakelijk. Er is overal een pad en meestal zelfs traptreden. Zorg ervoor dat ze waterdicht zijn. Kijk hiervoor naar het GORETEX membraan.

Mocht je hier vragen over hebben stel ze gerust, ik heb een expert in huis die je er meer over kan vertellen. Vindt ze nog leuk ook!

nepal reizen traplopen

Aandacht voor je spieren

Krachttraining

Het helpt je om een aantal spieren sterker te maken d.m.v. oefeningen. Het gaat dan met name om de volgende spieren: Bovenbenen, Billen, Kuiten, Rug, Schouders, Triceps en Buik.

BovenbenenBillen en Kuiten gebruik je om te wandelen.
Rug wordt belast door het wandelen.
Schouders omdat je een rugtas om hebt.
Triceps om je wandelstokken te gebruiken.
Buikspieren om je balans te bewaren.

Gebruik Google en Youtube om de beste oefeningen te vinden. Effectieve oefeningen om te doen zijn o.a. push-ups, squats, lunges, sit-ups, russian twist en trap/helling lopen.

Herstel is enorm belangrijk. Vind voor jezelf een fijn ritme om te trainen. Als je op dezelfde dag zowel je spieren wil trainen als wilt wandelen doe dan de spieroefeningen eerst. Als je daarna gaat wandelen verbrand je meer. Hoe minder gewicht je mee de berg op neemt hoe fijner. Overtrain jezelf niet!

Voeding in je trainingsperiode

Omdat je jouw spieren aan het trainen bent is het van belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten helpen je om je spieropbouw te bevorderen. Je bepaalt zelf waar je de eiwitten uit haalt. Kwark is heel fijn, ook omdat je dat laat op de avond nog kan eten. Het bevat langzame eiwitten die je tijdens je slaap helpen om spieren op te bouwen. Erg efficiënt. Hieronder geef ik tips over eiwitrijke voeding, ik noem geen vlees omdat ik vegetariër ben. Let op: het kan zijn dat als je opeens veel eiwitten gaat eten dat je veel winden gaat laten. Houd daar rekening mee.

 

Eiwitrijke voeding
Tofu, tempeh, kwark, sojabonen, linzen, kidneybonen, zwarte bonen, quinoa, havermout, hennepzaad, zonnebloempitten, pinda’s, pompoenpitten, pistachenoten, lijnzaad

20 oktober 2018 -> Reserveer nu jouw plek!

Kickstart aanbieding

+ Onvergetelijke ervaring
+ Impactvolle oefeningen
+ Bijzondere ontmoetingen
+ Alles in Nepal is voor je geregeld

Nu voor maar 1897 € 1447,-

Omdat je alles wilt weten

Nog meer handige informatie

Omdat je met je Nepal reis naar de andere kant van de wereld vliegt wil je natuurlijk alles weten. Ik vertel je graag nog wat meer. 

nepal reizen tadapani guesthouses mountainview

Nachtrust

Slapen tijdens de reis

Tijdens je Nepal reis wil je natuurlijk wel goed slapen. In Nepal zijn er mogelijkheden te vinden om wat luxer te overnachten. Ik vind het juist zijn charme hebben om iets primitiever te leven. Tijdens de reizen die ik naar Nepal aanbied slapen we overal in bedden. Verwacht alleen geen dikke stevige matrassen. Soms zijn de matrassen zo dun dat je de plank eronder kan voelen. Hier moet je dus wel even rekening mee houden als je bijvoorbeeld makkelijk last van je rug krijgt. Ik heb er heerlijk geslapen, het was wel eventjes wennen.

Ook tijdens de trektocht die we naar Poonhill maken slapen we in bedden met dezelfde soort matrassen. Omdat er niet altijd voldoende dekens voorradig zijn moet je een slaapzak meenemen. Het kan ’s nachts tot rond het vriespunt dalen, dus zorg voor een warme slaapzak. Vanaf halverwege november tot halverwege februari kan het nog ietsjes kouder worden, houd daar rekening mee.

In bijna alle guesthouses, hostels en hotels waar we slapen is warm water beschikbaar, maar het blijft Nepal dus niks is beloofd.

nepal reizen vervoer

Bus en taxi

Vervoer

Hier kan ik vrij kort over zijn, tijdens onze reis maken we alleen gebruik van een luxe bus met airco of taxi’s. Veiligheid staat voorop, vandaar deze keuzes. Mocht je zelf in Nepal reizen dan kan je in Kathmandu ook prima met de gewone bus, dat is alleen met onze groep niet te doen. Voor de reis van Kathmandu naar Pokhara kies ik voor een luxe touringcar, het is een lange rit en dan is het wel fijn om goed te zitten. Daarnaast nemen zij wel de tijd, wat de lokale bussen niet doen, wel zo fijn als je door de bergen rijdt. Extra tip: ga vooraan in de bus zitten, anders stuiter je alle kanten op. 

In Kathmandu en Pokhara zullen we of lopen, of de taxi nemen. Taxi’s zijn prima te betalen, omgerekend voor vijf euro kan je bijna overal in Kathmandu komen. Bij onze reis zitten die kosten erbij inbegrepen, maar mocht je langer blijven dan weet je dat.

Wat een weer

Klimaat

Ik gebruik altijd de website van Klimaatinfo om het weer op een lokatie te bekijken. Klopt altijd! Voor zover het weer kan kloppen. Bekijk vooral ook de tweede tabel. In de maanden oktober tot en met maart wanneer ik de reizen maak is het niet te warm en is de kans op neerslag het kleinst. In december en januari is er wel wat kans op sneeuw, maar dan is de hemel wel weer vaker helder met meer kans op adembenemende vergezichten. Voor in de bergen kan je weinig voorspellen, de berg doet wat ie wil.

Oktober

Maximum temperatuur 25
Minumum temperatuur 14
Kans op neerslag ***
Aantal dagen neerslag per maand 3
Uren zon 6

November

Maximum temperatuur 22
Minumum temperatuur 8
Kans op neerslag *
Aantal dagen neerslag per maand 1
Uren zon 6

December

Maximum temperatuur 18
Minumum temperatuur 4
Kans op neerslag *
Aantal dagen neerslag per maand 1
Uren zon 6

Januari

Maximum temperatuur 17
Minumum temperatuur 3
Kans op neerslag *
Aantal dagen neerslag per maand 3
Uren zon 6

Februari

Maximum temperatuur 19
Minumum temperatuur 4
Kans op neerslag **
Aantal dagen neerslag per maand 3
Uren zon 6

Maart

Maximum temperatuur 25
Minumum temperatuur 9
Kans op neerslag **
Aantal dagen neerslag per maand 3
Uren zon 8

 

Lijkt me leuk om iets van je te horen!

Heb je meer vragen? Stel ze gerust!

Ik kan me goed voorstellen dat het spannend is om deze reis te maken. Dat is ook precies waarom ik deze reizen aanbied. Ik geloof erin dat het je helpt en dat het je een rijker mens maakt, want Nepal is een bijzonder land, met bijzondere mensen en adembenemende natuur. Maar omdat het misschien spannend voor je is sta ik natuurlijk klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Je kan me een appje sturen als je rechtsonder op het WhatsApp logo klikt. Je kan natuurlijk ook altijd even bellen of mailen. Ik hoor graag van je!
Geniet van je dag.