Kleine dingen in Nepal. Toen ik in 2017 in Nepal was had ik vanuit Nederland al een gezin leren kennen waar ik de eerste paar nachten zou verblijven. Ik wist dat ze het moeilijk hadden, met name omdat de vrouw van het het gezin onder controle stond omdat ze herstellende was van kanker.

Kleine dingen – een pan met antiaanbaklaag

Ondanks het feit dat ze het zo moeilijk hebben stond Shanker, de man van het gezin, erop om mij op te halen op het vliegveld. Je zal merken dat alle Nepalezen zo vriendelijk en gastvrij zijn. Ik werd dus opgehaald en behandeld als een koning. Gewoon omdat ze het bijzonder vinden om gasten te ontvangen.

Natuurlijk had ik, naast een geldbedrag wat ik had ingezameld, spullen meegenomen die ze nodig hadden. Na veel aandringen hadden ze me verteld dat ze graag een pan wilde hebben met antiaanbaklaag, maar ook een bloeddrukmeter en natuurlijk stroopwafels! Voor ons zijn dat hele normale dingen die je gewoon in de winkel gaat halen zodra je het nodig hebt. Voor hen was het heel speciaal. Nu ik eraan terug denk raakt het me weer. Er zit zo’n groot verschil in wat wij normaal vinden en wat zij bijzonder vinden. Ze waren geëmotioneerd door mijn gebaar. Ik kreeg knuffels en natuurlijk eten, want daarmee uiten ze zichzelf.

Kleine dingen waarderen

Vanaf dat moment ben ik zelf ook steeds meer gaan waarderen, vooral de kleine dingen. Want ik mag er best dankbaar voor zijn dat als mijn pan stuk is dat ik dan gewoon een nieuwe kan kopen. Of dat als ik ziek ben dat er een goed ziekenhuis om de hoek zit. Of dat ik altijd stroom heb. Voor ons zijn dat kleine dingen, maar voor hen zijn die dingen groot. Vooral dat ziekenhuis. Zij reizen twee dagen naar India om in het ziekenhuis aan te komen. En daarna dus weer twee dagen terug. In Kathmandu zelf staat een heel goed westers ziekenhuis, maar dat kunnen zij zich niet veroorloven. (Om je gerust te stellen: onze reisverzekering dekt dat wel)

In mijn ochtendmeditatie bedenk ik voor mezelf altijd drie dingen waar ik dankbaar voor ben. Ik kies er dan juist bewust voor om aan minimaal één klein ding te denken. Gewoon om te beseffen hoe fijn mijn leven op dit moment is. Voor mij kan dat van alles zijn. Dat ik eten heb, of een dak boven mijn hoofd, lieve mensen om me heen, de zon die schijnt of kan douchen. Als je weinig hebt ben je eerder dankbaar, dat betekent niet dat als je meer hebt dan je dan maar ondankbaar moet worden. Net verkeerd om is dat.

Kleine dingen in perspectief

Sinds ik dat doe voel ik me ook een beetje gelukkiger, het is gewoon een verandering in mijn mindset. Maar wel een hele fijne verandering. Het zet bepaalde dingen in perspectief en zorgt ervoor dat ik ook meer rust in mezelf ervaar. Ik wens jou dit ook toe. Geniet van je dag en geniet van wat er op je pad komt.

ps: als je wilt weten hoe het met het gezin gaat, vraag het me gerust!