Met deze vraag ben ik de laatste tijd vaak aan het worstelen. Mijn gevoel is iets wat in mij leeft, waar blijkbaar andere mensen effect op hebben. Knijpt iemand me in mijn arm, dan voel ik dat. Dat is iets fysieks, maar het is niet zo dat als iemand iets zegt dat die geluidsgolven mijn hart of ziel raken. Soms zijn het niet alleen woorden, maar ook daden van iemand anders die mijn gevoel raken. Hoe is dat mogelijk vraag ik mezelf steeds vaker af.

Eye-opener

Iedere keer als ik mezelf gekwetst voelde, ben ik gaan nadenken waardoor ik me zo voelde. Houd er rekening mee dat het niet alleen bij gekwetst worden is, maar iedere emotie die door iemand geactiveerd wordt. Door mezelf daar bewust van te laten zijn, ben ik erachter gekomen dat ieder gevoel wat iemand anders raakte, uit mezelf kwam. Dat is een eye-opener! Het is ook erg confronterend!

Wat heb jij weggestopt?

Je komt achter demonen uit je verleden die je met een reden, bewust of onbewust, hebt weggestopt. Wat me op is gaan vallen is dat heel veel mensen zich er niet van bewust zijn dat zij je kwetsen. Zij zijn namelijk niet op de hoogte van je demonen uit je verleden. Of misschien wel, maar zij weten niet wat dat met je doet.

Anderen bedoelen het niet kwaad

Zelf ben ik het erg gaan opmerken toen mensen me bij mijn achternaam, Veth, bleven noemen. Daar werd ik dus door gekwetst. Ik was niet dik, maar iel was ik ook niet. “Zware botten” zeiden ze vroeger vaak. Zelf vond ik me te dik en daar was ik heel erg onzeker over. Mensen vonden het vaak gewoon leuk om me meneer Veth te noemen. Of ze zongen graag het liedje Een Potje Vet, waar ze Paultje Vet van maakten. Zij zagen daar geen kwaad in. Zij waren zich dus niet bewust van het feit dat het mij iets deed. En ik was mezelf er niet bewust van dat zij het niet kwaad bedoelden.

Waar ontstaat dat gevoel?

Ga maar eens voor jezelf na wanneer je je voor het laatst gekwetst voelde door een daad of woord van iemand anders. Iets waardoor je verdrietig of boos werd. Hoe voelde je je op dat moment. Ging je aan jezelf twijfelen? Werd je er onzeker van? Of overheerste juist die woede en het onbegrip van de andere partij?! Denk eens na waardoor je je zo voelde. Op welke zere plek heeft die persoon jou geraakt. Waar ken je dat gevoel van? Wanneer heb je dat eerder gehad?

Goed nadenken… voel!

Er komt zeker iets in je op, wuif dat niet weg. Focus je eens op dat moment waar je aan terug denkt. Wat heb je gedaan om dat op te lossen? De kans is groot dat het negatieve gevoel uit het verleden nog niet is opgelost, nog aanwezig is diep in je hart. Het wil ook helemaal niet zeggen dat die zere plek op dat moment uit het verleden is ontstaan. Dat kan veel verder terug liggen. Als je heel goed nadenkt weet je wel waar het gevoel echt vandaan komt. Het kan ook zijn dat het te eng is om daaraan terug te denken. Of dat je het zo onbewust hebt weggestopt dat je er nu met je gedachte niet eens bij kan. Denk er dan maar eens goed over na.

Probeer je altijd af te vragen hoe iemand anders jouw gevoel kan raken, terwijl jij degene bent die het gevoel oproept.

Probeer het maar eens

Het is niet mijn doel om je te overtuigen. Mijn doel is om het je te laten proberen en het jezelf in te laten zien. Dat is de enige manier waardoor het effect zal hebben in je leven. Als jouw gedachte veranderd wanneer je gekwetst wordt door iemand kan je het veel beter relativeren. Het zal je ook helpen om mensen om je heen beter te leren begrijpen.

“Wat je denkt ben je zelf” zeg ik altijd. Gedachten zorgen er bij veel mensen voor dat de levensstandaard naar beneden wordt bijgesteld. Dat is nergens voor nodig! 

Wat let je om het eens te proberen!