Loslaten kan helemaal niet. Het enige wat er gebeurt is dat je iets zelf niet meer vasthoudt. Door de term loslaten denken we dat we zelf iets moeten doen om het te laten gebeuren. Dat klopt misschien wel, maar het is een andere beweging dan je misschien denkt.

Loslaten kan helemaal niet, zodra je dat begrijpt vind je rust.

Door deze quote kreeg ik veel vragen. De voornaamste vraag was: leg eens uit. Met liefde!

Loslaten quote

Alles wat je wilt loslaten is ooit onderdeel van jouw leven geweest en dat maakt het automatisch onderdeel van jezelf. Als je dus iets wil loslaten uit jouw verleden, dan zou je een deel van jezelf moeten loslaten.

1. Dat kan helemaal niet.
2. Dat wil je niet.

In plaats daarvan kan je beter accepteren dat het een deel van jezelf is. Stop het in je hart waar het hoort en probeer het niet weg te duwen. Want wegduwen is wat veel mensen doen als ze willen loslaten. Maar je vindt juist de rust als je het naar je toe trekt.

Gedachten loslaten

Er wordt vaak gezegd dat je je gedachten moet loslaten, dat je niet moet blijven malen of piekeren. Dat klopt ook, malen of piekeren is nergens voor nodig. Maar zodra je over een gedachte gaat nadenken vormt het je al en kan je dat niet meer loslaten. Hoe het je vormt is al onderdeel van jezelf. En dat kan prima in positieve zin zijn als je besluit dat de gedachte die je ergens over hebt stom is, of je niet helpt. Dan zet je daar een andere gedachte tegenover die je wel helpt. Die negatieve gedachte heb je dan niet losgelaten, je hebt er juist een positieve gedachte tegenover gezet.

Het is wel superhandig om je gedachten te kunnen observeren. Door bijvoorbeeld het gebruik van meditatie kan je jezelf dat aanleren. Dan leer je om een gedachte die je hebt op te merken en te besluiten of je er iets mee wilt of niet.

nepal reizen world peace pagoda

Nepal reis met Paul

Een bijzonder land

Bijzondere ontmoetingen en adembenemende natuur.
Vertel me meer ->

Ex loslaten

Hier lopen veel mensen tegenaan als het over loslaten gaat, net zoals ik een paar jaar geleden. Ik zal je een simpel voorbeeld geven. Stel je hebt een ex-vriend(in) die je maar niet kan loslaten. Waarschijnlijk probeer je dat uit alle macht, of hoop je uit alle macht dat het vanzelf gebeurt. Maar het lukt je niet. Je denkt vaak aan diegene, misschien mis je hem of haar, of misschien ben je wel boos of verdrietig.

In al die gevallen probeer je diegene weg te duwen. Het helpt je juist om diegene dankbaar te zijn en, figuurlijk, naar je toe te trekken. Jullie hebben samen een fijne tijd gehad. Het zou dus onzin zijn om dat deel uit jouw leven te verbannen. Misschien waren er ook wel vervelende momenten, maar ook die momenten hebben je gevormd en maken je de persoon wie je nu bent. Wees dus dankbaar voor die periode en geef erom. Geef om jezelf, maar ook om de ander.

Van loslaten naar vastpakken

Dit is wat ik iedereen zou willen meegeven. Probeer niet los te laten, maar omarm alles wat er in je verleden is geweest. Je hebt dat al overleefd, dus je hoeft het niet weg te duwen. Door het met beide armen aan te pakken zal je veel minder weerstand voelen, misschien ervaar je meteen al rust. Nadat je dit hebt gedaan en eraan gewend bent geraakt zal je merken dat alle weerstand verdwijnt. En dat is wat er echt met loslaten wordt bedoeld. Zo stevig vastpakken, zo omarmen, zo van houden dat je jezelf weer helemaal heel voelt. Dan is alles oké, je hoeft niks meer, je hebt je rust en je vrijheid terug.