Ben je alsmaar aan het wikken en wegen over welke keuze je moet maken? Misschien heb je dan zelfs wel het idee dat een deel van jou het een wil en een ander deel het ander?

Dat zou goed kunnen.

Splitsing in je brein

Wanneer er een trauma plaatsvindt in je leven vindt er splitsing in je brein plaats. Het deel wat het aankan groeit verder op. Het deel wat het trauma op dat moment niet kan verwerken schiet in de “bevries” stand. En bevriest dus op die leeftijd.

Wanneer je voor een keuze staat dan kan het zijn dat je bevroren kind-deel het een zegt, en je volwassen zelf het ander.

Dit kan niet alleen voorkomen bij grote beslissingen, maar zelfs bij keuzes als wat je wil eten of wat je die dag aantrekt.

Hoe meer tijd je besteed aan elke beslissing hoe sneller je “beslis remschijven” van de dag op raken. Later op de dag kun je hierdoor makkelijker (ongezonde) beslissingen nemen, of emotioneler reageren.

Wanneer er een trauma plaatsvindt kan er een onzeker angstig deel ontstaan, maar ook juist een baldadig vecht deel.

Zo kun je dus bij elke beslissing die je moet nemen heen en weer geslingerd worden tussen emoties en gedachten. Dit kan enorm veel impact op je leven hebben.

Erken je kind-deel

Als je dit bij jezelf herkent is het belangrijk om het eerst te erkennen.

Erkennen dat er zich een trauma heeft afgespeeld. En dat kan best een klein trauma zijn geweest. In onze jeugd lopen we die al snel op. Of nou ja, we kiezen op dat moment de beste overlevingsstrategie die op dat moment beschikbaar is.

Het is zeer belangrijk om naar dat kind-deel te luisteren en te accepteren dat dat deel is blijven hangen in die leeftijd. Zie dat ook echt als een deel van jezelf wat nog niet is opgegroeid.

Wat zou je tegen die x-jarige jij willen zeggen? Geef dat deel van jezelf een knuffel, zeg “ik hou van je”, zeg “ik vergeef je” en spreek bemoedigende woorden uit.

Dat deel van jezelf weet gewoonweg nog niet dat je al bent opgegroeid en dat je nu prima vanuit een volwassen zelf keuzes kunt maken. Dat hoef je je kind-deel alleen maar te vertellen. Dat het veilig en ok is, en dat er niets (meer) aan de hand is.

Succes! Bij vragen stuur me gerust een berichtje! Fijne dag ❤️