Soms vertellen mensen mij dat ze zich gekwetst voelen door mijn quotes of artikelen, dat zijn dan dingen die je niet wil horen. Ik doe die uitspraken altijd omdat ik er volledig achter sta en ik weet dat ze je kunnen helpen. Juist als je erdoor geraakt wordt zit er een grote les in die je niet leuk vindt om te leren. Het is mijn doel om mensen altijd een stap verder te helpen. En dat is wat ik wil bereiken met het delen van de uitspraken en blogs. Daarom heb ik zoveel mogelijk uitspraken die je liever niet wil horen op een rij gezet, met de intentie om je verder te helpen. Laat je het me weten waar je het niet mee eens bent?

1 Jij bent verantwoordelijk voor waar je NU bent in je leven.
2 Iemand anders kan je alleen maar kwetsen met jouw toestemming.
3 Boos zijn op je ouders maakt je ongelukkig.
4 Een dader lijdt meer pijn en is zwakker dan het slachtoffer.
5 Morgen is niet beloofd, leef vandaag.
6 Als je geen kritiek krijgt ben je onzichtbaar
7 Je maakt je druk over dingen waar je geen invloed op hebt.
8 Als je niks voelt, voel je je ook niet gelukkig.
9 Een verslaving heb je omdat je iets niet durft te voelen.
10 Je doet dingen waarvan je weet dat je ze niet moet doen.
11 Als je in een gesprek “laat maar” zegt of denkt ben je aan het vluchten.
12 Loslaten kan niet, als je dat wilt ben je in gevecht.

Jij bent verantwoordelijk voor waar je NU bent in je leven.

Waar je nu staat is een gevolg van de keuzes die je hebt gemaakt. Dat kan erg confronterend zijn als je niet bent waar je wil zijn. Dit zeg ik niet zodat je terug gaat kijken omdat wat er is gebeurd toch niet veranderd kan worden. Er zijn wel keuzes die je hebt gemaakt die je beter niet kon maken. Daar kan je van leren en dat vanaf nu beter doen. Dat is ook de boodschap die ik met deze uitspraak met je wil delen. Namelijk dat alle keuzes die je vandaag maakt bepalen waar jij over tien jaar staat. Zodra je dat beseft en durft in te zien, maakt het het meteen makkelijker om keuzes te maken. Dan moet je wel vast blijven houden aan deze gedachte, want sommige keuzes vind je moeilijk om te maken. Anders had je ze namelijk al eerder gemaakt.

Iemand anders kan je alleen maar kwetsen met jouw toestemming.

Als iemand tegen je zegt dat je een vuile vieze stekkerdoos bent, dan zal je alleen maar raar opkijken of gaan lachen. Maar als iemand tegen je zegt dat je niet goed genoeg bent, of iemand benoemt iets waar je zelf onzeker over bent, dan word je geraakt. Dat komt omdat je, al is het maar een heel klein beetje, diep van binnen gelooft wat diegene zegt. Dat gevoel van gekwetst worden wek je zelf op, dat doet de ander niet. Daar geef jij dus toestemming voor. Dit is een harde waarheid, want als je gekwetst wordt is het veel makkelijker om naar degene te wijzen die je kwetst. Het is veel interessanter om bij jezelf te onderzoeken wat er dan gekwetst wordt in jezelf. Confronterend, maar wel helpend.

Boos zijn op je ouders maakt je ongelukkig.

Ruzie maken met je ouders heeft geen nut, wat ze ook gedaan hebben. Zolang je daarmee in gevecht bent ben je eigenlijk in gevecht met jezelf. Ik zeg niet dat het onterecht is dat je boos op ze bent, ik ben dat ook geweest. Maar het heeft mij enorm geholpen om daarmee te stoppen. Zo weet ik zeker dat het jou ook zal helpen als je ermee stopt. Je hoeft niet drie keer per week op de koffie, dat is het andere uiterste. Maar stop met ruziemaken. Maak het goed, probeer het in ieder geval. En mochten zij het niet goed willen maken kan je het voor jezelf wel een plek geven door te erkennen dat ze jouw ouders zijn en dat je dankbaar bent voor wat ze (ooit) voor je hebben gedaan. Je bent er namelijk. Jij bestaat alleen maar doordat jouw ouders er zijn.

Een dader lijdt meer pijn en is zwakker dan het slachtoffer.

Heftige uitspraak natuurlijk, maar als je er zo naar kijkt maakt het jou juist sterker. Veel mensen geloven tegenwoordig wel dat daders zwak zijn. Maar ze lijden ook meer. Niet fysiek, maar wel mentaal. Dat ik dit schrijf zal een dader juist minder raken, die voelt zich gezien en gehoord.

Een dader lijdt zoveel pijn dat hij het niet zelf kan dragen en dus geeft hij dat door. Dat maakt jou sterker dan dat hij is. Jij kan dat wel aan, ook al is het heel heftig en heb je er misschien nog veel last van. Je was al sterk en hierdoor ben je alleen maar sterker geworden. Zodra je dat ziet, zodra je dat deel van jezelf ziet zal je de kracht in jezelf voelen toenemen.

Morgen is niet beloofd, leef vandaag.

Je kan morgen dood zijn. Veel mensen durven daar niet aan te denken en voor anderen is het een lege uitspraak omdat het best wel vaak gezegd wordt. Maar de kans is aanwezig. Moet je dan nu je bankrekening plunderen en naar Vegas vliegen? Nee natuurlijk niet. Maar laat het wel een bron van energie zijn om nu keuzes te maken die je al veel te lang voor je uitschuift omdat je bang bent. Die angst is ongegrond, je moet voor jezelf kiezen, iemand anders doet dat niet voor jou. En doet iemand dat wel dan heb je geen eigen leven. Dus wat schuif je al zo lang voor je uit? Doe het vandaag.

nepal reizen world peace pagoda

Nepal reis met Frank & Paul

Een bijzonder land

Bijzondere ontmoetingen en adembenemende natuur.
Vertel me meer ->

Als je geen kritiek krijgt ben je onzichtbaar

Zie kritiek als compliment, dan ben je het namelijk waard om kritiek te ontvangen. Je doet iets waarmee je jouw kop boven het maaiveld uitsteekt. Als je dat niet doet zal je nooit kritiek krijgen. Het probleem van kritiek is dat het een overlevingsmechanisme in jezelf triggert. Als je vroeger, toen we nog holbewoners waren, buiten de groep werd gezet ging je dood. Diezelfde angst ervaar je nu als je kritiek ontvangt. Toen was die angst reëel, nu totaal niet meer. De enige voor wie je je verstopt is jezelf. Dus als je onzichtbaar bent zie je jezelf ook niet. En dat is zonde, want je bent goed genoeg, je bent een mooi mens.

Je maakt je druk over dingen waar je geen invloed op hebt.

Ben je weer eens aan het mopperen, klagen of piekeren? Dan maak je je druk over dingen die je niet kan veranderen. Anders had je ze namelijk al veranderd in plaats van je er druk over te maken. Dit wordt ook zo vaak gezegd en toch blijven mensen het doen, stop er eens mee. Je kan veel beter je energie richten op dingen die je wel kan veranderen. Dan blijft er gewoonweg minder tijd over om je druk te maken. En je zal merken dat als je energie geeft aan de juiste dingen dat de dingen waar je je druk overmaakt opeens minder belangrijk zijn. En ze zullen op den duur zelfs verdwijnen, want alles wat je aandacht geeft groeit.

Als je niks voelt, voel je je ook niet gelukkig.

Het lijkt zo veilig om niks te voelen. Lekker in je hoofd leven, alles bagatelliseren of omdenken. Super handig, maar niet als je gelukkig wil zijn. Je kan je alleen maar gelukkig voelen, niet denken.  Ik dacht vroeger heel gelukkig te zijn, want met mij ging alles altijd goed. Dat was mijn standaard zelf-aangeleerde antwoord. Totdat ik in 2012 opeens weer iets voelde. Het was zo heftig, maar ik voelde weer. Vanaf dat moment ken ik het verschil. Ik voel me nu echt een rijker mens nu ik emoties toelaat. Doe je dat niet, dan ben je ongelukkig. Helaas wel zonder dat je het zelf doorhebt. En ik snap het wel, je kan niet selectief emoties blokkeren. Dus als je verdrietige emoties blokkeert omdat je weet dat je dan gekwetst wordt, dan blokkeer je ook blije emoties. Dus voel je weinig? Dan is er werk aan de winkel!

Een verslaving heb je omdat je iets niet durft te voelen.

Als je verslaafd bent aan chips, Ben & Jerry’s, roken, drugs, alcohol, porno, Facebook of wat voor verslaving dan ook. Dan mis je een verbinding met jezelf. Zodra je die heelt kan je ook stoppen met je verslaving. Zolang je dat niet doet blijf je verslaafd, want je wil dat gat op blijven vullen. Durf jezelf dus eens in de spiegel aan te kijken om te zien wat je mist. Het kan liefde van je ouders zijn toen je kind was. Zolang je ervoor blijft vluchten kom je er niet vanaf.

Je doet dingen waarvan je weet dat je ze niet moet doen.

Je weet echt wel dat je ermee moet stoppen of iets anders moet doen. Maar toch blijf je het doen. Zoals bijvoorbeeld een verslaving. Je weet dat je eigenlijk meer moet sporten, je weet dat je eigenlijk een andere baan moet zoeken, je weet dat je eigenlijk dat gesprek met die vriend(in) aan moet gaan, je weet dat je eigenlijk vaker moet mediteren, je weet dat je minder alcohol moet drinken, je weet dat je gezonder moet eten, je weet het eigenlijk allemaal. En toch blijf je ermee doorgaan. Super stom als je het eigenlijk gewoon weet. Succesvolle mensen doen alles waarvan ze weten dat ze het eigenlijk moeten doen. Train jezelf hierin! Is nog leuk ook.

Als je in een gesprek “laat maar” zegt of denkt ben je aan het vluchten.

Door die gedachte draai je je hoofd weg van waar het werkelijk om gaat. Natuurlijk super confronterend, anders zou je het niet doen. Je voelt je niet gehoord of gezien, want dat is wat er dan aan de hand is. Daar ren je voor weg. Als je je niet gehoord of gezien voelt, dan zie je jezelf niet. Denk eens terug aan een moment wanneer je dat geroepen of gedacht hebt. Wat zou je daarvan kunnen leren? Wat was er werkelijk aan de hand?

Loslaten kan niet, als je dat wilt ben je in gevecht.

Alles wat je wilt loslaten is ooit onderdeel van jouw leven geweest en dat maakt het automatisch onderdeel van jezelf. Als je dus iets wil loslaten uit jouw verleden, dan zou je een deel van jezelf moeten loslaten.

1. Dat kan helemaal niet.
2. Dat wil je niet.

In plaats daarvan kan je beter accepteren dat het een deel van jezelf is. Stop het in je hart waar het hoort en probeer het niet weg te duwen. Want wegduwen is wat veel mensen doen als ze willen loslaten. Maar je vindt juist de rust als je het naar je toe trekt. Wat wil jij loslaten? Trek het eens naar je toe, het lucht op als het lukt.

Het leven is niet zwart-wit

Natuurlijk begrijp ik wel dat het leven niet altijd zo zwart-wit is als ik omschrijf. Maar het helpt je wel om er op die manier naar te kijken. De grootste stap vooruit zet je door zo te kijken, vooral als een uitspraak je erg confronteert omdat je dan zoveel te winnen hebt. Dat is dus ook een voordeel, je kan nog zoveel gelukkiger worden. Als je over een van deze kopjes vragen hebt stel ze dan gerust, ik geef overal graag antwoord op.