Hoe je leven er op dit moment uitziet zegt niks over hoe het er over een tijdje uit kan zien. Als je NU alles zou weten wat je over twintig jaar zou weten zou je leven er NU totaal anders uitzien. Of misschien niet, maar dan zou je deze post waarschijnlijk niet lezen omdat je alles perfect vindt. De kans is groot dat je in een verandering, of zoektocht naar verandering, zit.

En dat is een mooi iets, want van verandering worden we blij. Althans, als we zelf degene zijn die de verandering creëren en het je leven leuker maakt. Dan noemen we het over het algemeen groei. Ik heb al vaker verteld over dingen die je wel weet maar niet doet. Deze post gaat nog een stukje dieper. Want we weten vaak wel hoe iets zit, of wat we moeten doen. Maar weten we ook ECHT hoe het zit en wat ons dat oplevert?

Je “omgeving” is een super wollig begrip

Ik zal je een simpel voorbeeld geven. Ik heb al jaren geleden geleerd dat mijn omgeving super belangrijk is voor de potentiële groei die ik kan maken. Dat is waar en dat klopt ook. Maar voor mij was het begrip “omgeving” veel te wollig. “Dat waarmee je je omgeeft.” Ok wat is dat dan? De zuur- of stikstof in de lucht? De kleur muren in mijn woonkamer? De geluiden op straat? Mijn familie? Ik kan mijn familie toch niet ontfamilieën? Ik had geen idee, ik wist het wel, maar ik begreep er eigenlijk geen snars van.

Totdat bij mij het kwartje viel en ik mezelf dus besefte dat het om de mensen gaat die ik het vaakste zie. Of eigenlijk letterlijk de tijd die ik met ze doorbreng. Pas toen ik dat besef echt tot me liet doordringen begreep ik wat er met “omgeving” bedoelt werd. En kon ik daar echt pas actie op ondernemen.

Begrijpen vs. weten

Dus dat ik nog niet goed wist wat er werd bedoeld met omgeving had ik de mogelijkheid om, toen ik het wel begreep, een stap te zetten. Dit heeft mij geleerd dat oppervlakkige kennis, of boekenwijsheid zonder het daadwerkelijke besef, mij totaal niet verder bracht. En dat leerde mij dat er nog zoveel meer te leren valt waardoor ik ECHT kan groeien.

Super fijn om te weten, want dat betekent dat je niet vastzit waar je nu bent, maar dat er nog zoveel potentiële groei op je ligt te wachten! Verdiep jezelf en vind de echte antwoorden.