Eenzaamheid kun je door verschillende oorzaken ervaren. Door een trauma kan eenzaamheid makkelijk voorkomen. Eenzaamheid ontstaat door het gemis van hechte relaties. Door trauma kan onthechting met jezelf ontstaan en vanuit daar dus ook onthechting met anderen.

Eenzaamheid en verbinding

Je zou dus kunnen zeggen dat eenzaamheid het tegenovergestelde is van verbondenheid. Door een onverwerkt trauma splitst een deel van jou zich af en blijft hangen in je verleden. Hierdoor voel je je al minder verbonden met jezelf. En hoe minder je de verbinding met jezelf ervaart hoe minder je je kunt verbinden met een ander.

Logisch dus dat bij het gebrek aan verbinding er eenzaamheid ontstaat. Want daardoor ervaar je dat gemis van die hechte relatie, met jezelf en vanuit daar met anderen.

Welk deel voel zich eenzaam?

In dit artikel over de afsplitsing van een kind-deel leg ik je uit hoe het werkt dat er door een trauma een deel in het verleden blijft hangen. Nu is het zo dat je je soms associeert met dat deel wat in je verleden is blijven hangen. Hoe meer traumatische ervaringen, of hoe langer de traumatische periode, hoe makkelijker dit gaat.

Als jij je op dit moment verbindt met een, of meerdere, delen uit je verleden kun jij je dus niet eens verbinden met de mensen uit je omgeving. Want die leven in het hier en nu. Die afgesplitste delen voelen zich natuurlijk eenzaam. Dat doen ze al die tijd al. Lees vooral dit artikel over hoe je een trauma verwerkt om dit aan te pakken.

Maar je zou je nu dus ook kunnen verbinden met dat deel van jezelf wat wel in het hier en nu leeft.

Eenzaamheid overwinnen

Zoals ik dus in dat artikel uitleg is er ook een deel van jou wel verder opgegroeid naar het hier en nu. Dat deel regelt nu alles voor je, zorgt ervoor dat je deze tekst kunt lezen op een apparaat, zorgt ervoor dat je jezelf verzorgt en dat er eten en een douche is.

Je kunt je verbinden met dit deel van jezelf. Wat nu dus prima voor zichzelf zorgt. Probeer daar maar eens aan te denken. Wat regel je allemaal wel niet voor jezelf om je in dit leven te redden?

Een hoop toch?

Precies!

Als jij je verbindt met dit deel van jezelf, dan leef je in het hier en nu en kun je je dus verbinden met mensen die ook in het hier en nu leven.

Verbindingsvrijheid

Wil je echt eenzaamheid overwinnen zorg er dan voor dat je weer volledig verbonden raakt met jezelf, want vanuit daar kun je je op een diep niveau verbinden met anderen. En dat is echt het ding wat eenzaamheid tegengaat.

Hoe je dat doet? Stel jezelf open, juist over de onderwerpen die je lastig vindt om te bespreken. Zoek hier een veilige omgeving voor op, mensen die je in je waarde laten en zonder oordeel luisteren. Maar praat vooral over dingen die je spannend vindt om over te praten. Dat schept een band, en die band is het belangrijkste wat eenzaamheid tegengaat.

Ervaar je eenzaamheid door je trauma dan is het misschien ook wel eens tijd om je trauma voorgoed op te lossen. Kijk hier wat ik voor je kan betekenen.

Ik wens je uiteraard alle goeds en een fijne dag toe!