Doorzettingsvermogen is iets wat iedereen heeft. Als je iets heel belangrijk vindt zal je een groot doorzettingsvermogen kunnen aanspreken. In mijn geval toen ik twee weken voor mijn examen de meningokokkeninfectie kreeg. De arts zei dat ik onmogelijk mijn examen kon maken, maar als mijn koorts weg was, en hij vooraf fiat gaf, dan mocht ik toch gaan.

Doorzettingsvermogen en mindset

Ik wilde koste wat kost mijn examen doen, ik wilde niet in mijn zomervakantie een herkansing moeten doen. De eeuwenoude spreuk “als je iets echt wilt vind je wel een manier” kwam volledig tot zijn recht. Ik deed er alles aan om beter te worden. Ik slikte keurig mijn medicijnen en pakte mijn rust. De meningokokkeninfectie zat in mijn benen, dus als ik van mijn bed kwam verplaatste ik me op mijn kont. Ik had zo’n sterk doorzettingsvermogen dat ik eigenlijk diep van binnen wel wist dat het ging lukken.

De mindset hielp me hier enorm bij. Ik vroeg hulp aan alles en iedereen om maar te kunnen deelnemen aan dat examen. Zo mocht ik bijvoorbeeld tijdens mijn examen met mijn benen omhoog zitten, anders mocht ik al niet eens deelnemen van de dokter. Ik voelde in heel mijn lijf dat het ging lukken. En het is me gelukt!

De mate van doorzettingsvermogen voorspelt je succes

Stel dat ik alleen maar had gehoopt, in plaats van geloofde, dat ik mijn examen kon doen, dan was het me niet gelukt. Het is die echte drive, dat vertrouwen en de daadkracht die ervoor zorgden dat het me lukte. Misschien herken je het wel, dat je de gedachte hebt: dit kan ik of dit gaat me lukken.

Als je met dat vertrouwen en die drive aan iets begint, dan is de kans groot dat je succes gaat hebben. Voel je dat niet zal je gemakkelijk opgeven. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te onderzoeken wat je nou echt wilt en vast te blijven houden aan jouw doel. Misschien alleen in dat ene ding, maar toch zeker in je leven. Want als je er niet honderd procent voor gaat, dan kan je het net zo goed niet doen. Als jij het doorzettingsvermogen ervaart, ga er dan volledig voor. Je kan dan makkelijker met tegenslagen omgaan omdat je een missie hebt. En doorzettingsvermogen maakt je creatiever en zorgt ervoor dat je makkelijker oplossingen vindt. Twijfel je regelmatig, dan is hetgeen je wilt bereiken misschien niet echt wat je wilt en moet je een andere richting kiezen.

nepal reizen world peace pagoda

Nepal reis met Frank & Paul

Een bijzonder land

Bijzondere ontmoetingen en adembenemende natuur.
Vertel me meer ->

Doorzettingsvermogen en angst

Ervaar je te weinig doorzettingsvermogen en heb je de neiging om op te geven, onderzoek dan bij jezelf of het angst is, of dat dit niet echt is wat je wilt. Dat zijn twee heel verschillende dingen. Je kan dit gemakkelijk bij jezelf onderzoeken door je droom of doel op te schrijven. Schrijf links alle positieve dingen op die je voelt als je aan het doel denkt. Schrijf rechts alle mitsen en maren op.

Bekijk je misten en maren. Zijn het praktische dingen hoe iets gedaan moet worden? Of zijn het dingen als: dat kan ik niet, ik weet niet hoe, zoiets bestaat al? Ja? Dan is de kans groot dat het iets is wat je heel graag wilt! Praktische dingen zijn reëele dingen. Die andere mitsen en maren betekenen alleen maar dat je het graag wilt maar dat je het spannend vindt.

Er is een derde categorie, namelijk de categorie die je informatie geeft dat je het misschien toch niet echt wilt. Bijvoorbeeld: is dat wel iets voor mij?Of dan moet ik dat hele dagen gaan doen. Het kan zijn dat je dit opschrijft vanuit angst, wees daarin eerlijk naar jezelf toe.

Doorzettingsvermogen vindt jou

Je hoeft zelf niet op zoek naar doorzettingsvermogen, het overkomt je als je het juiste hebt gevonden. De een kan wat makkelijker omgaan met tegenslagen dan een ander. Maar als je hebt gevonden wat je echt wilt bereiken, dan geeft een kleine tegenslag je alleen maar meer energie en doorzettingsvermogen. Ben jij hele dagen in gevecht? Of krijg je energie van wat je doet ook al zit het even tegen? Ik ben benieuwd! Ik ben ook erg benieuwd wat jouw passie is, laat je het me weten?