Depressie oftewel De Pressie – Ja ik schrijf het bewust op deze manier zodat je beter begrijpt waar het vandaan komt. De druk, of pressie, die het leven op jou drukt kan teveel worden waardoor je uit elkaar klapt, zoals een ballon.

Als je op een ballon geleidelijk aan steeds meer druk van alle kanten gaat uitoefenen zal de ballon niet meteen klappen. Maar de ballon zal steeds kleiner worden en de (lucht)druk in de ballon steeds groter. Zie het kleiner worden van de ballon als jouw brein, die kan steeds minder aan als de druk van het leven steeds meer wordt. In de ballon ontstaat steeds meer druk, lees hier stress.

Depressie beëindigen

Zo kan het zijn dat als de druk zich al voor een langere tijd opbouwt dat je steeds minder aankan en bij het minste of geringste boos, verdrietig of op een andere manier emotioneel wordt. Gelukkig is er iets wat je kunt doen om hier een einde aan te maken. Klinkt simpel, is het ook, maar je moet het wel even doen.

Een depressie ontstaat vooral wanneer je het gevoel hebt dat JIJ geleefd wordt, dat JIJ niks te zeggen hebt over wat er in je leven gebeurt. Dat jij geen controle meer hebt. Controle betekent voor veel mensen veiligheid, wat een van de basisbehoeftes is van de mens. Hoe je dit kunt omdraaien is de controle over je leven terugpakken. En hoe doe je dat dan?

Controle verslaat je depressie

Elke ochtend gaan starten met iets waar jij ZELF voor kiest. Ik zal je een voorbeeld geven, maar je wil echt iets kiezen wat jij zelf kiest, niet omdat ik het zeg. Een simpel voorbeeld is elke ochtend je bed opmaken. Lees in mijn geval: lakens strak trekken, kussen opschudden en dekbed openleggen, zo simpel kan dat zijn. Voordeel is dat je al één taak die je zelf hebt gekozen hebt afgerond, en als de rest van de dag in de soep loopt kun je fijn en veilig in je eigen opgemaakte bed gaan slapen. Voelt als controle hebben.

Het belangrijkste is dat je ELKE ochtend op zo’n manier start dat jij het gevoel hebt dat JIJ de touwtjes in handen hebt. Begin elke ochtend op je gemakje. Ja het is ervoor nodig om eerder op te staan, en hoe tegendraads dit ook voelt, dit is hetgeen jou het meeste gaat helpen. Anders ren je de hele dag achter alle feiten aan en kruip je in bed en begint de ratrace de volgende dag weer. Start je dag met ruimte creëren. En ga daar rustig mee aan de slag door één ding toe te voegen. Later mag je daar meer dingen aan toevoegen, maar start met één ding. Dat is genoeg om de controle over je leven te gaan grijpen.

Ik deel graag wat tips van dingen die je kunt gaan toevoegen aan je leven, maar zoals gezegd RUSTIG AAN.

Bewegen of sporten

Dit zorgt voor de aanmaak van hele belangrijke en fijne hormonen. Bovendien zorgen wandelen, fietsen, hardlopen en zwemmen voor een links-rechts beweging waardoor je hoofd tot rust komt. Door die beweging te maken worden alle hokjes in je hoofd geordend. Dat zorgt ervoor dat de chaos in je hoofd minder wordt en de druk wordt verlaagd.  Minder druk betekent meer ruimte, meer weerbaarheid tegen onverwachte dingen. Dus bewegen is een heel goed idee! Begin klein, vijf minuutjes wandelen is al goed. Maar doe dat dan elke dag! Liefst in de buitenlucht.

Gezond leven

Eet de juiste dingen en maak hierin de slimme keuzes. Je snapt heel goed dat suiker, koffie en alcohol juist voor de aanmaak van verkeerde hormonen zorgt. Goede voeding zorgt voor de aanmaak van goede hormonen, zoals bijvoorbeeld Serotonine. Eet veel groenten, veel plantaardig eten en drink veel water en thee. Maar slaap ook voldoende. Zorg ervoor dat je moe bent, niet uitgeput of uitgewrongen zoals je je kunt voelen. Maar zorg dat je lijf moe genoeg is om te slapen. Zorg ervoor dat er weinig licht brandt voordat je naar bed gaat, liefste een uur van te voren je schermen uitzetten. Muziekje op, of gewoon stilte. Misschien wat opschrijven, je hoofd leegmaken. Werkt super goed! Meditatie kan je ook enorm helpen, vind je dat lastig zorg voor geleide meditaties.

Structuur in je dag

Ik ben een fan van routines. Ik heb strakke ochtend- en avondroutines, die helpen me om ervoor te zorgen dat ik eigenlijk alles automatisch doe wat me verder brengt in het leven. Wat me sterker maakt of houdt en wat ervoor zorgt dat ik groei als persoon en in kwaliteiten. Maar die routines zorgen er ook voor dat als er onverwachte dingen gebeuren ik die veel makkelijker aankan. Routines voelen voor veel mensen als ‘moeten’, en dat snap ik, maar als je zelf kiest wat je elke dag wil doen zorgt dat juist voor rust.

Daarom zeg ik dat je met één ding moet beginnen. Maar dingen die je zou kunnen toevoegen zijn: bed opmaken, niet snoozen, mediteren, journailing, dankbaarheid opschrijven of uitspreken, koud afdouchen, ochtendpagina’s, affirmaties, intentie zetten voor de dag, ademhalingsoefeningen, yoga, sporten, wandelen, schermen uit voor het slapen gaan. Kies iets wat voor jou werkt en makkelijk toegevoegd kan worden. Hierdoor krijg je ritme en regelmaat. Is super belangrijk om geen burn out of depressie te krijgen. 

Contact met (de juiste) mensen

Het is super belangrijk om contact te blijven maken met mensen, juist als je dat moeilijk vindt. Om hulp vragen is een van de dingen die we echt heel moeilijk vinden. Die stap hoef je ook niet meteen te zetten, maar je kan er wel voor kiezen om met mensen te bespreken wat je dwarszit of wat er aan de hand is. Kies hiervoor één of twee vrienden uit die je in vertrouwen neemt. Let op, dit is een moeilijke stap, maar wel een van de meest waardevolle. Je zal namelijk steun ontvangen. Kies hiervoor ook de juiste mensen, je bent niet alleen. Geloof erin dat mensen jou juist willen helpen. Zo zitten we in elkaar, lees anders het boek De Meeste Mensen Deugen van Rutger Bregman maar.

Het echt contract hebben met mensen zorgt ervoor dat je je gesteund voelt. Dat je het idee hebt dat je er niet alleen voor staat. Bovendien, en dat weet ik omdat ik niet voor niets dit artikel schrijf, zijn er heel erg veel mensen die hetzelfde ervaren als wat jij ervaart. Steun elkaar hierin. Dit is een periode in je leven die je sterker kan maken. Contact zorgt ook nog eens voor de aanmaak van goede hormonen, dus het is heel slim om dit te doen.

Maak een plan tegen je depressie

Als je dan toch contact hebt met mensen maak dan met hen een plan. Zorg ervoor dat het een plan voor de lange termijn is. Dat zorgt voor structuur en een gedegen basis. Bovendien gun je jezelf daardoor de tijd waardoor je jezelf minder druk oplegt, en dat is precies wat er nodig is. Dat je op een ontspannen manier hiermee omgaat. Je komt er wel vanaf. Met een plan lukt dat zeer goed. Het is ook ALTIJD een slim idee om professionele hulp in te schakelen. Er zijn niet voor niets mensen die hiervoor gestudeerd hebben. Hebben ze alleen maar gedaan om mensen te helpen die er last van hebben.

Dat gezegd hebbende wil ik graag nog even drie belangrijke pijlers met je delen die jouw kijk op een depressie zullen veranderen. Bepaal voor jezelf even welke stap voor jou past.

Ik ben depressief

Op het moment dat je overtuigt bent dat je depressief bent heb je een grote uitdaging. Je associeert je eigen zijn namelijk met de depressie. Voor sommige dingen werkt het vrij goed om te zeggen dat je iets bent. Je bent een man of een vrouw. Is feitelijk zo, dus helpt je vast om te zeggen. Je bent ook een mens. Dat klopt feitelijk ook. Maar als je zegt dat je depressief bent, zie er dan maar eens vanaf te komen. Dat is vrij lastig. Misschien helpt de volgende gedachte je.

Ik heb een depressie

Als je één stapje verder gaat en durft los te komen van de gedachte dat je depressief bent, dan zou je kunnen zeggen dat je een depressie hebt. Maar dan kan je dat gaan vergelijken met een been of een arm. Je hebt een been of een arm. Je hebt een hart en ook een neus. Maar waar zit je depressie? Als je zegt dat je die hebt? Waar zit die dan? In je arm, been, hart of in je neus? Kan je hem eruit snuiten dan? Dan is het opeens een gekke gedachte he? Maar ik moet wel zeggen dat dit je al meer helpt dan dat je zegt dat je het bent. Misschien durf je wel naar de laatste stap te gaan. En bepaal echt voor jezelf wat goed voelt.

Ik doe depressief

Ik neem aan dat je hier wel in kunt komen. Want als je depressief bent en dus een depressie hebt dan doe je ook depressief. Maar als je net hebt gelezen hoe gek het eigenlijk is om te zeggen dat je het bent of hebt, dan is het doen misschien wel het meest logische. Het voordeel is dat het dan opeens gedrag wordt. En je weet denk ik wel dat je je gedrag kunt veranderen? Weet ik wel zeker dat je dat weet, want als kind gedroeg je je anders dan hoe je je nu gedraagt. Tenminste, dat hoop ik wel 😉 En als je dat weet, en je beseft dat je depressief doet, dan kun je je gedrag ook aanpassen om dat gewoon niet meer te doen. Makkelijk gezegd? Ja! Makkelijk te doen? Ook ja! Alleen moet je er dan wel in geloven.

Dus bedenk eens hoe je zelf zou doen als je niet depressief doet? Doe je dan gelukkig? Of blij? Of vrolijk? Of doe je dan controlerend? Heb je dan geluk en controle en vrijheid en blijheid in je leven? Zeker te weten! Probeer dat gedrag maar eens te doen, voelt vast anders dan depressief doen.

Dus wat ga jij vandaag doen om je anders te voelen? Welk plan stel jij voor jezelf op? Wie ga je in vertrouwen nemen? Welke klein stapje zet JIJ vandaag om de controle in je leven te nemen en die ballon in jou weer volledig en krachtig op te blazen? Praat met ons mee op Instagram, of als je het spannend vindt stuur me dan een mailtje als ik je ergens mee kan helpen. 

Ik heb hierover ook nog een podcast opgenomen, die vind je hier

Ook te vinden op

SoundCloud, Apple Podcasts en Stitcher