Assertief zijn betekent vaak voor jezelf opkomen. Maar als je assertief zijn zo noemt lijkt dat alsof je in gevecht moet gaan. Het heeft helemaal niets met vechten te maken. In tegendeel, assertief ben je juist in alle rust.

Assertief, wat is het dan wel?

Assertief zijn: “Iedereen, inclusief jezelf, met respect behandelen en dat uiten in je verbale en non-verbale communicatie.” Deze veelomvattende betekenis vond ik op de site van assertief.nl. Als je dus assertief kan zijn hoef je het niet oneens te zijn met de mening van een ander. Je bent het vooral eens met jouw eigen standpunt. Dit lijkt op elkaar, maar zorgt voor een hele andere mindset. Je kan dan namelijk ook tegelijkertijd luisteren naar de mening van de ander. Als diegene echt assertief is, in plaats van altijd maar hoog van de toren blaast, zal diegene ook naar jou luisteren.

Assertief zijn en de mindset

Vind je nu zelf dat je niet assertief kan zijn? Misschien ben wel assertiever dan anderen, maar voelt het alsof je veel beter voor jezelf op moet komen. Dat is in zekere zin ook wel waar, alleen hoef je dus niet tegen de ander in te gaan. Je hoeft de ander niet tegen de schenen te trappen, je mag gewoon jouw eigen mening delen. Gewoon aangeven wat jij vindt. Dat is eigenlijk nog liefdevoller ook dan niets zeggen. Daarmee geef je de ander de kans om zich in jou in te leven, om jou te begrijpen en misschien ook wel iets van je te leren. Het is zelfs egoïstisch om de ander die kans niet te geven. En dat terwijl er altijd van je wordt gezegd dat je zo liefdevol en meelevend bent.

nepal reizen world peace pagoda

Nepal reis met Frank & Paul

Een bijzonder land

Bijzondere ontmoetingen en adembenemende natuur.
Vertel me meer ->

Assertief zijn en zelfverzekerdheid

Als je vindt dat je niet assertief kan zijn is dit het punt waarmee je als eerste aan de slag moet gaan. Je kan pas zelfverzekerd zijn als je 100% achter de keuzes staat die je maakt. In dit artikel vertel ik er met een persoonlijk voorbeeld meer over. Als je namelijk 100% achter je keuze staat kun je de reden ook delen met jouw gesprekspartner. Je kan diegene meenemen in jouw wereld en uitleggen hoe jij het ziet.

Een hele fijne manier om dat te doen is de ander te vertellen hoe het voor jou voelt. Iemand anders kan het namelijk nooit oneens zijn met hoe jij je voelt. Jij bent de enige die kan weten hoe je je voelt en dat is dus een prettige manier om te oefenen in het uitspreken van hoe jij erin staat. Ga dit nou niet direct op je manager proberen, al mag dat natuurlijk wel. Maar begin bij een goede vertrouwde vriend of vriendin.

Assertief zijn kun je leren, je kan ermee oefenen. Nu je weet dat het er niks mee te maken heeft of dat je het eens of oneens bent geeft het je hopelijk wat meer vrijheid om hiermee aan de slag te gaan. Veel succes!