AFLEIDING LEIDT TOT LIJDEN – Wij hebben veelal de luxe dat we niet dood gaan door afleiding. Tenzij je in de auto zit en je laat afleiden. Eigenlijk is dat best gek, want in de auto snappen we dat afleiding leidt tot lijden, maar in het dagelijkse leven laten we dat gewoon toe. Terwijl het net zo goed leidt tot lijden.

Afleiding was er vroeger niet

Vroeger hadden we die luxe niet en was onze enige focus veilig zijn, eten en voorplanten. Die zaken zijn over het algemeen al geregeld, dus kunnen we daarnaast kiezen wat we willen doen. Het nadeel is dat we ons dus kunnen permitteren om afleiding te zoeken. Nou ja zoeken… Het gewoon kunnen accepteren, want er is er zoveel van dat we niet eens op jacht hoeven naar afleiding. Start Instagram of Facebook maar op, of zet de tv aan en de afleiding start.

Maar waarom leidt dat dan tot lijden? Omdat die afleiding automatisch gebeurt. Ik heb dat een lange tijd ook gedaan, vanuit het werk even boodschappen doen en op de bank ploffen. Ik zat alleen maar in mijn hoofd, stond niet eens even 10 sec stil. Laat staan dat ik langer stil was om gewoon even te voelen wat er was, hoe het echt met me ging, wat ik nodig had, wat ik wilde in mijn leven.

Ik stel mezelf slimme vragen

Zonde! Want dat zijn echt slimme vragen om mezelf steeds weer te stellen. Maar als ik me laat afleiden en na mijn geboorte in één rechte lijn op automatische piloot naar mijn dood ren, zal ik nooit het gevoel hebben dat ik leef, dat ik voel, dat ik ben, dat ik besta. En tja, ik kan me alleen maar gelukkig voelen, niet denken. Maar daarom focus ik me op de dingen die ertoe doen, waar ik wel verbinding en liefde ervaar met mezelf en met anderen.

Leid jij je leven of lijd het leven jou? Vind jij het makkelijk om stilte op te zoeken? Of blijf je rondjes rennen in je hoofd? Ik ben benieuwd! Ik doe het allebei hoor 😉 Praat mee op Instagram ->