AFFIRMATIE VOOR GEVORDERDEN – Help jezelf door elke ochtend de juiste dingen tegen jezelf te zeggen. Het is een bewezen techniek. Door affirmaties ben je zeer goed in staat om jezelf te helpen met dingen waarin je wil groeien. Simpelweg door ze tegen jezelf te zeggen. Er zitten echter een paar regels aan verbonden, misschien haak je nu af, maar het loont om even verder te lezen.

Passieve affirmatie werkt niet

In een van mijn coachsessies sprak ik een vrouw die een jaar lang heeft geaffirmeerd, maar het werkte niet bij haar vertelde ze me. Dus ik vroeg wat ze precies deed. Ze gebruikte de (veel gebruikte) zin: “Ik hou van mezelf, en ik accepteer mezelf, precies zoals ik ben, ook als het even niet zo voelt.” Ze klopte daarbij ook “netjes” met haar vuist in haar handpalm, waardoor haar hersenen zich daarmee bezig moesten houden en de linker- en rechterhelft samenwerkten en de affirmatie dieper bij je binnenkomt. Top, zou je zeggen.

Wat er echter “mis” is met deze affirmatie is dat het een passieve en wollige affirmatie is. Wel een mooie, dat wel. Maar zet niet aan tot actie en is totaal niet persoonsgericht. Waarin uit het zich dat ze van zichzelf houdt? Hoe merk je dat ze zichzelf accepteert. Het is niet meetbaar, niet eens zichtbaar of hoorbaar. Misschien wel voelbaar, maar dat werkte voor haar ook niet. Een affirmatie moet concreet, actiegericht en in de tegenwoordige tijd zijn. Dan creëer je beweging en zal er pas iets veranderen.

Concreet, actiegericht en in de tegenwoordige tijd.

Waar het bij haar vooral om draait is om het aangeven van grenzen. Dus als ze van zichzelf houdt en accepteert zal ze haar grenzen aangeven. Haar nieuwe affirmatie is: Ik geef mijn grenzen aan. Concreet, actiegericht en in de tegenwoordige tijd. Een affirmatie heeft als doel een verandering, daar zit beweging in. Kies dus voor iets wat je daadwerkelijk kunt doen op een dag. Zij is nu aan het oefenen met haar grenzen aan te geven. Dat doet ze super (ook al heb ik haar nog niet gesproken na de sessie). Maar ze moet wel, want ze zegt elke dag voordat ze haar tanden poetst. Ik geef mijn grenzen aan. Dan moet je wel je grenzen aangeven.

Affirmatie stappenplan

Concreet hoe jij het kunt toepassen, doe ALLES wat hier staat voor een resultaat. Onthoud: Elke dag 1% meer zelfverzekerd is in een jaar tijd 38 keer zelfverzekerder.

1.       Kies welk gedrag je wil laten zien. Dus wil je meer van jezelf houden? Waarin uit zich dat? Wil je je gelukkiger voelen? Waarin uit zich dat?

2.       Maak er een zin van waarin een werkwoord zit. Dus concreet, actiegericht en in de tegenwoordige tijd. “Ik doe zelfverzekerd”, “Ik uit mezelf”, “Ik toon empathie”, “Ik doe sportief”, enfin je snapt ‘m.

3.       Doe het volgende voor het tandenpoetsen in de ochtend.

4.       Spreek meerdere malen hardop die zin uit terwijl je in de spiegel naar je derde oog kijkt. (derde oog is het punt waarnaar je moet kijken om jezelf te overtuigen).

5.       Sla tegelijkertijd met een vuist in je handpalm aan de kant van je pink, doe dit steeds sneller.

6.       Doe dit ELKE dag en minimaal 22 dagen achter elkaar.

Vragen of hulp nodig bij je affirmaties? Vraag het me gerust via Instagram of via een privé berichtje.