3 op reis in Nepal, dat zou mooi zijn! Chris Zegers en consorten zouden daar naartoe moeten vliegen. Nepal heeft de Himalaya, het Boeddhisme, de meest vriendelijke mensen en een kleurrijke cultuur! Ik kan wel begrijpen dat ze het nog niet hebben gedaan, want leg dat alles maar eens vast in een aflevering ?

3 op reis in Nepal: cultuur en vriendelijke mensen.

De cultuur in Nepal kan misschien wel het beste omgeschreven door langzaam en gelukkig. Zo leven ze. Haast is er niet, heeft ook geen nut met de infrastructuur die ze daar hebben. En gelukkig leven lijken ze allemaal te doen. Samenzijn met familie en vrienden staat hoog in het vaandel en daar genieten ze met volle teugen van. Gezelligheid is dan wel een Brabants woord, maar met de vele festivals die ze daar organiseren komen ze aardig in de buurt!

De mensen zijn zeer vriendelijk en geven is voor hen veel belangrijker dan nemen. Ze geven liever hun laatste geld weg dan dat ze het zelf gebruiken. Niet echt handig voor de economie ? De gastvrijheid die ik daar heb ervaren raakte me tot het bot. Ze hebben niks, maar alles wat ze geven doen ze vanuit liefde. Zie dat ook maar eens op beeld te vangen bij 3 op reis

De Himalaya

Het dak van de wereld, zo wordt de Himalaya ook wel genoemd. Van de tien hoogste bergen in de wereld liggen er acht in Nepal. Los van het feit dat de bergen zo hoog zijn is de natuur adembenemend. Het is niet uit te leggen, en ook niet te bevatten, wat je ervaart als je zelf op 2.000 meter hoogte staat en naar een berg van 8.000 meter hoog kijkt. Je hebt het gevoel dat je de top bijna kan aanraken, alsof je er even naartoe kan wandelen. Maar als je dan een helikopter richting de berg ziet vliegen dan wordt die kleiner en kleiner terwijl je steeds denkt dat hij er al is.

Tijdens een trektocht wandel je het ene moment in het bos, het volgende moment sta je aan de rand van een afgrond, dan wandel je weer een klein bergdorpje binnen en de volgende keer wordt je adem je ontnomen door de geweldige vergezichten. Op foto’s en filmpjes is niet vast te leggen wat je ervaart als je er bent. Nog een reden voor 3 op reis om dit niet te proberen ?

Het Boeddhisme

Als er een levensvisie is die ik mag kiezen dan kies ik voor het Boeddhisme. De eenvoud van dit gedachtengoed laat mij zien dat het leven eenvoudig kan zijn. De moeilijkheid in de uitvoering laat me daar soms over twijfelen… In Nepal is er een mengeling van mensen die Boeddhistisch en Hindoeïstisch leven. Deze twee levensvisies gaan hand in hand. Erg fijn om dit te ervaren.

Het Boeddhisme gaat er vanuit dat we allemaal verlangens hebben die onverzadigbaar zijn, maar waar we vaak kost wat kost aan vast willen blijven houden. Dit noemen ze lijden en vormt een muur om je hart. Het Boeddhisme gelooft dat iedereen bevrijdt kan worden van dit lijden. Dat kan vooral bereikt worden door meedogendheid naar jezelf en naar anderen te hebben. Als je het Boeddhisme volgt, of de Boeddha-Darma (de weg van de Boeddha), is het mogelijk om jezelf te bevrijden van het lijden.

nepal reizen world peace pagoda

Nepal reis met Frank & Paul

Een bijzonder land

Bijzondere ontmoetingen en adembenemende natuur.
Vertel me meer ->

3 op reis in Nepal, wanneer gaan ze?

Dus ik ben erg benieuwd wanneer Chris Zegers of een van de andere presentatoren de stap zet om dit te ervaren en over te brengen! Hieronder vind je een trailer die ik gemaakt heb met filmpjes toen ik zelf in Nepal was. Je bent natuurlijk ook meer dan welkom om het zelf te ervaren, dan hoef je 3 op reis niet meer te zien!

Dan wil je vast meer weten, hier vind je alle informatie.